Ciència
Societat13/03/2024

Les astronautes d'Hypatia tornen al Mart simulat

L'equip íntegrament femení incorpora nous perfils com una geòloga, una publicista i una nanotecnòloga

Natàlia Fenollosa
i Natàlia Fenollosa

BarcelonaEntre el 2 i el 15 de febrer del 2025, la segona tripulació íntegrament femenina aterrarà a la Mars Desert Research Station, l'estació analògica als Estats Units que simula les condicions a la superfície de Mart. Ariadna Farrés, Anna Bach, Helena Arias, Marina Martínez, Mònica Roca, Jennifer García, Estel Blay, Laura González i Lucía Matamoros són els noms de les nou científiques que conformen l'Hypatia II, la segona edició d'una iniciativa catalana que fa recerca espacial, la divulga i crea referents per a noies i nenes. Dues de les integrants són enginyeres aeroespacials i dues més són matemàtiques; una és geòloga, i també hi ha una enginyera mecànica, una enginyera en telecomunicacions, una nanotecnòloga i una publicista. Totes elles impulsaran projectes de recerca per conèixer més sobre la potencial vida al planeta vermell, set de les quals des de les instal·lacions ubicades al desert de Utah.

L'Associació Hypatia Mars ha presentat aquest dimecres els detalls de la seva segona estada a l'estació nord-americana, després de l'èxit de l'Hypatia I, el primer grup català que la va fer l'abril passat. Enguany les nou científiques seleccionades tenen edats compreses entre els 23 i els 54 anys i tenen perfils molt diferents, que van des de la comunicació fins a l'anàlisi del comportament de les astronautes. Per exemple, la publicista i doctora en comunicació de marca, Jennifer García Carrizo, que s'encarregarà d'explicar en el dia a dia quins són els avenços i la situació a la base. A més d'això, el seu projecte personal consistirà en comunicar la gestió dels residus que es generaran durant la missió des d'un vessant d'economia circular i la sostenibilitat. “Les persones podran veure des de la realitat immersiva i 3D com reutilitzem l'orina, administrem l'aigua o què passa amb els residus del menjar quan estàs a Mart”, explica. 

Cargando
No hay anuncios

Dins la tripulació també hi haurà tres veteranes que van "quedar-se a terra" durant la primera missió: la comandant de la missió serà la investigadora de la NASA Ariadna Farrés, que l'any passat va ser la responsable de seguretat i salut de la missió. També repeteix l'estudiant de física i enginyeria mecànica i electrònica Helena Arias, que amb 23 anys s'hi unirà com a enginyera, i la matemàtica Anna Bach Valls, que serà l'oficial executiva i l'artista en residència de l'Hypatia II. Valls, que ha format part del procés de selecció, explica que la diferència principal amb l'Hypatia I són els nous perfils que s'incorporen: "No volem estancar-nos en els mateixos referents. Hi ha moltes dones amb moltes coses a dir i volem anar canviant per visibilitzar nous àmbits", explica la matemàtica.

50.000 euros de pressupost

Una nova incorporació serà la de Marina Martínez, geòloga i investigadora d'un equip de la NASA que estudia i recull mostres Artemis de la Lluna. La seva feina al laboratori inspira el seu projecte per a l'Hypatia II aplicat al terreny marcià. "L'objectiu científic primari de les missions espacials és recollir mostres perquè tot el que ens arriba aquí en forma de meteorit ha estat alterat per la superfície terrestre i els milions d'anys que portin aquí", explica la geòloga. L'enginyera aeroespacial i fundadora de l'empresa emergent Radian Systems, Laura González, també s'hi incorpora tot i que es quedarà a terra, amb previsió d'anar al simulador de Mart en la tercera edició del projecte. González ha inspirat el seu projecte en la impressió 3D fora de la Terra: "Quan no hi ha gravetat, les cèl·lules o els vidres creixen de manera homogènia i quasi perfecta, mentre que a la Terra acostuma a col·lapsar-se". La seva proposta és imprimir eines amb impressores 3D des de la base per millorar la supervivència i agilitat de la missió.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de la recerca d'excel·lència i la divulgació, els projectes de l'Hypatia II se centraran en el desenvolupament de plaques solars des de l'espai; els sistemes de teledetecció de la Terra des de l'espai; el disseny de protocols per recollir mostres de material geològic de la Lluna; el monitoratge de la conducta de les anàlogues en situació d'aïllament, i la comunicació de la gestió dels residus. La matemàtica Anna Bach Valls explica que la diferència d'edats i la varietat de disciplines van ser molt enriquidores en l'edició passada. L'Hypatia II compta amb 50.000 euros de pressupost i desenvoluparà sobre terreny marcià cinc nous projectes de diferents àmbits científics.