Societat19/02/2021

Atac racista a un centre de menors de Tarragona

Els Mossos busquen els autors dels fets, que van acabar amb dos ferits i van tenir lloc després d'una manifestació veïnal que reclamava més seguretat

Ara
i Ara

TorredembarraLa protesta veïnal convocada pel carrer de Sant Climent de Torredembarra (Tarragonès) contra els conflictes en relació a un xalet ocupat per joves migrants majors d'edat va acabar dijous a la nit amb un atac xenòfob contra un centre de protecció de menors, en què a un resident li van trencar el nas i un altre també va ser agredit. Dos menors més van haver de refugiar-se a la biblioteca Mestra Maria Antònia i un tercer, en un basar. Els propietaris del negoci van rebre intimidacions dels atacants perquè l'obliguessin a sortir fins que va arribar la Policia Local, que va fer abaixar la persiana del local i va dispersar la zona. Igualment, un cordó dels Mossos d'Esquadra va haver de protegir el centre, situat al carrer de les Mimoses, i quan es van desplegar els antiavalots els atacants es van dissoldre.

Els Mossos d'Esquadra han obert una investigació i de moment, no preveuen detencions. "S'ha barrejat tot", lamenta el portaveu dels veïns convocants, Matías Redondo, que qualifica d'"horrorós" l'atac.

Cargando
No hay anuncios

La protesta veïnal es dirigia contra la inseguretat ciutadana centrada en el xalet ocupat per joves migrants majors d'edat. Tot just un dia abans dels aldarulls, l'alcalde Eduard Rovira (ERC) i representants de la Guàrdia Urbana s'havien reunit amb els veïns per explicar quines actuacions havien fet: 11 detencions entre juliol del 2020 i el febrer d'enguany, 29 incidents per avisos, baralles o queixes i 22 denuncies administratives per incompliment de les mesures per contenir la pandèmia. Dues de les últimes detencions van ser dilluns i dimarts d'aquesta setmana.

En aquest context, els veïns van mantenir la concentració "per fer sentir la nostra veu", explica Redondo. Descriu tres carrers amb força gent gran al voltant dels quals el xalet ocupat ha estat un pou de problemes. Hi ha, diu, "una barreja massa profunda" de "nois sense futur deixats de la mà de deu" amb "adults que s'aprofiten d'ells" i "grupuscles que només volen rèdit, sense cap ànim de solucions". El xalet havia enfosquit de por l'ambient tranquil del barri, amb "robatoris a cases amb els veïns dins" i, en els casos dels detinguts, i un cop alliberats, amb intimidacions als denunciants.

Cargando
No hay anuncios

Segons el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, els set nois que vivien habitualment al xalet rebien suport del programa Sostre 360, en col·laboració amb el Consell Comarcal del Tarragonès i l'entitat Eveho. Dimecres se’ls va oferir un allotjament i per tant dijous, quan hi va haver la concentració, ja no estaven a la casa. Segons els veïns, el xalet tenia molt de moviment d'adults i alguns dels nois tenen problemes d'addiccions.

Cargando
No hay anuncios

La protesta va aplegar 300 persones, que són moltes en un municipi de poc més de 16.500 habitants i amb urbanitzacions disperses. "Ja vam veure gent estranya, amb la cervesa a la mà i amb actituds que no ens van agradar", diu el portaveu. Molts, coincideixen diversos veïns, no eren ni de Torredembarra. Durant la lectura del manifest, Redondo va haver de demanar "no criminalitzar ningú" pels crits de part del públic. El portaveu veïnal conclou: "Cal actuar abans que no sigui massa tard".

Un cop acabada la protesta, i veient que al xalet no hi havia ningú, mitja dotzena de persones, segons els Mossos, o una cinquantena, segons l’Ajuntament, es van dirigir amb crits, insults racistes i amenaces cap al centre de protecció de menors Rigel, on a banda de les agressions a dos menors i les persecucions a altres ja mencionades, van trencar els vidres del centre i van causar danys a l'interior, fins que no va arribar la policia.

Cargando
No hay anuncios

Afers Socials condemna els fets

L'Ajuntament ha reforçat el servei de Policia Local i Mossos d'Esquadra i adverteix: "La violència i la xenofòbia no es poden tolerar i mai, mai, són el camí ni la solució". També Afers Socials i la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Fedaia) han condemnat l'atac. La conselleria, en un comunicat, qualifica l'atac de "molt greu" i vol recordar que "els centres de protecció de menors són serveis públics que acullen les persones més vulnerables de la nostra societat: menors d'edat sense referents familiars, en situació de vulnerabilitat social". "És inacceptable que hi hagi qui vulgui focalitzar l'odi cap a les persones que més hauríem de protegir", afegeix el comunicat. Afers Socials reitera "el seu rebuig frontal a aquestes actituds violentes als espais on viuen els menors sota la tutela de l'administració" i ha anunciat que "ja ha posat en marxa el seu equip jurídic per denunciar aquests fets". La Fedaia, per la seva banda, destaca que els atacants "no van voler atendre les raons que se'ls van exposar" i que "davant d’aquesta situació, des de la federació mantenim que cal reforçar els discursos del diàleg i la responsabilitat social amb la finalitat de donar la màxima protecció a la infància i adolescència que estan en situació de vulnerabilitat".

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres al matí el propietari de la casa ocupada del carrer de les Mimoses n'ha tapiat l'entrada i les finestres "aprofitant que els joves són fora del municipi", tal com ha informat l'Ajuntament. I per a aquest diumenge la CUP i el Partit Pirata han convocat una manifestació antifeixista a Torredembarra. Redondo puntualitza: "Els veïns no som feixistes, som les víctimes dels uns i dels altres".

Precedents preocupants

L'atac racista al centre de menors de Torredembarra no és el primer que es produeix a Catalunya. Hi ha hagut episodis perillosos d'aquestes característiques a Castelldefels, amb l'atac d'uns encaputxats a un centre de menors tutelats el març del 2019 o bé al Masnou, amb un incident xenòfob similar el juliol del mateix any. A Canet de Mar, un home va entrar en un centre armat amb un matxet. I a Premià de Mar, un grup de persones va llançar pedres contra un pis ocupat on hi vivien joves migrants.