Els cinc dies de fugida del conductor del iot que va matar Guillem Comamala
La Guàrdia Civil imputa un delicte d'homicidi imprudent a l'alemany de 35 anys que no va voler declarar i està actualment en llibertat
PalmaLa Guàrdia Civil va imputar aquest dimecres els delictes d'homicidi imprudent i d'omissió del deure de socors al conductor del iot que va atropellar mortalment el jove de 20 anys Guillem Comamales quan pescava la nit del divendres 23 d'agost al port de Cala Bona. L'acusat és un alemany de 35 anys que va comparèixer voluntàriament a la Comandància, on el varen informar dels delictes que se li imputen, es va acollir al dret a no declarar i va quedar en llibertat. Però què ha passat durant aquests cinc dies fins que la Justícia ha iniciat el procés contra el sospitós?
En el moment del succés, el cos armat va obrir una investigació per trobar-ne l'embarcació –anomenada La Luna– i el patró, que havia fugit a gran velocitat després de l'atropellament. Els agents varen desplegar un dispositiu durant tota la nit de divendres. Diverses patrulles varen recórrer la costa del Llevant i la badia de Palma, amb la col·laboració del personal dels clubs nàutics de l'illa i els vigilants dels molls, que també en varen ser alertats. Dissabte dematí, varen localitzar el iot al moll de Portocristo, a només deu quilòmetres del lloc de l'accident. Amb bandera alemanya, de color negre, 20 metres d'eslora i valorada en quatre milions d'euros, l'embarcació havia estat netejada per destruir, presumptament, les possibles evidències. La Policia Judicial de la Guàrdia Civil havia perdut la possibilitat de fer un test d'alcohol i drogues al patró i centrava l'estratègia a recaptar proves i testimonis amb els quals reconstruir els fets i trobar el responsable de la tragèdia.
La tripulació va sostenir durant els interrogatoris que no s'havien adonat del cop mortal que va posar fi a la vida de Guillem Comamala, però els investigadors no varen considerar creïble aquesta versió dels fets. Diversos testimonis han confirmat que el detingut celebrava festes a bord sempre amb al·lotes joves i alcohol i que ja havia protagonitzat altres episodis de conduccions temeràries, encara que sense conseqüències tan funestes com en aquest cas.
L'imputat com a responsable de la mort de Guillem Comamala és, segons publica Diario de Mallorca, Dennis Viehof, pilot d'aviació i membre d'una de les famílies més riques d'Alemanya. El diari assenyala que el seu padrí va fundar la cadena de drogueries Alkauf, i que actualment es dediquen al negoci immobiliari.
Ara un jutjat de Manacor assumirà les tasques pertinents del cas. De moment, la investigació continua oberta i també haurà de determinar si l'acusat va intentar fugir de l'illa en avió.
Després de la mort del jove mallorquí, l'Ajuntament de Son Servera, la seva localitat natal, va convocar un minut de silenci en memòria seva. A més, el Club de Voleibol Pòrtol, del qual formava part i on es va criar Comamala, va emetre un sentit comunicat en què també en lamentava la pèrdua: "Vàrem tenir el privilegi de veure'l créixer des de ben petit. Ens va enamorar a tots amb la seva personalitat com a persona i amb la seva qualitat com a jugador".
La facultat de Guillem Comamala li retrà homenatge
D'altra banda, la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on estudiava Comamala, li retrà homenatge el 9 de setembre, data d'inici del curs 2024-2025, amb un minut de silenci. De la mateixa manera, té previst fer un acte de comiat de l'estudiant més endavant.
"Era dels més brillants de la seva promoció, amb una mitjana per sobre de 9. Vaig tenir la sort de fer-li classe i puc dir que era un estudiant molt bo, molt atent i respectuós. Gaudia moltíssim de les matemàtiques", va expressar a l'ARA Balears el degà de la facultat, Jordi Guàrdia, que també va recordar que tenia un dels millors expedients de la seva promoció, amb una mitjana per sobre del 9.