Urbanisme
Societat 19/08/2024

Com es va aturar la que hauria estat la major superfície comercial de les Illes

L'arxivament de l'expedient de les Fontanelles per part de Cort, el 2017, va sentenciar de mort un projecte que hauria dessecat la darrera zona humida de Palma

4 min
Ses Fontanelles

Palma5.000 llocs de feina i una inversió de més de 200 milions d'euros. Aquest era el cartell de presentació amb què va desembarcar fa prop de dues dècades el primer projecte d'urbanització comercial de les Fontanelles, la darrera zona humida de Palma, al costat del nucli urbà de Can Pastilla. Qui llavors impulsava aquesta iniciativa era l'empresa Riofisa, aliada a escala local amb la societat Aqua Magica, on hi havia empresaris turístics de les Illes. Era l'any 2006, i l'aleshores director general de Riofisa, Juan Merino, explicava que el projecte de centre d'oci "amb cinema, pista de bitlles, terrasses i restaurants" seria un gran impuls per a la zona. Els defensors del projecte no parlaven en cap moment de gran establiment comercial, "perquè eren conscients que aquest seria el punt més complicat, poder encabir un gran centre comercial", recorda un advocat vinculat al projecte que demana no ser identificat.

La societat civil no es va estorbar gens a organitzar-se, i el GOB va encetar una important campanya per tractar d'evitar la dessecació de la darrera zona humida del municipi palmesà, tot per fer-hi un gran centre comercial que es podia ubicar a qualsevol altre indret. Veïns de la zona crearen l'Associació Salvem Ses Fontanelles, i a poc a poc se sumaren també a la campanya les associacions de comerciants, conscients que un equipament de 55.000 metres quadrats d'oferta lúdica, però molt enfocada al sector comercial seria la seva mort.

L'entrada del gegant Unibail Rodamco

El projecte de Riofisa va passar moltes dificultats per aconseguir els permisos, ja que els terrenys de les Fontanelles no tenien la condició d'urbans, un requisit imprescindible segons la Llei de comerç balear per poder tenir l'autorització específica com a gran establiment comercial (GEC). Tot i això, la multinacional Unibail Rodamco, amb seu a París i que és una de les majors promotores de macro establiments comercials, va comprar el projecte i va encetar una nova batalla per aconseguir obrir aquest centre. Estava convençuda que aconseguiria els permisos.

Segons es podia comprovar a la documentació presentada per aquesta empresa, la proposta era clarament un gran centre comercial, que hauria esdevingut el de major dimensió de totes les Illes Balears, amb una superfície de més de 50.000 metres quadrats, i que s'havia de construir a còpia d'eixugar una zona humida de gran valor ambiental, segons els ecologistes. Unibail Rodamco va pitjar l'accelerador i va establir una sèrie d'estratègies diferents, encaminades totes a complir amb els preceptes que estableix la Llei de comerç, i que implicaven aconseguir que es modificàs la consideració de terrenys no urbans de les Fontanelles. Però a cada petició, el macrocentre es trobava amb l'oposició de diferents administracions. Així i tot, per a sorpresa de molts, essent regidor d'Urbanisme el popular Jesús Valls, Cort va atorgar llicència d'obres al macrocentre comercial. Es donava la circumstància que se li estava adjudicant una llicència d'obres a un projecte que encara no havia aconseguit la condició de gran establiment comercial, imprescindible per obrir les portes.

En aquell moment, "alguns pensaren que modificarien el projecte fent moltes petites botigues, perquè aquesta idea ja l'havia manejat l'anterior promotor. Era un intent d'eludir l'aplicació de la Llei de comerç, que estableix que tots els establiments de més de 700 metres quadrats han d'aconseguir aquesta autorització, i només ho poden fer damunt terrenys urbans. Però no els va sortir bé", recorda el misser.

No els va sortir bé perquè el 2015, mesos després que es donàs la llicència d'obres, la Direcció General de Comerç va denegar la condició de Gran Establiment Comercial per incomplir la normativa. Amb aquesta denegació, va començar el tram final d'una batalla jurídica que va resultar molt tensa.

Querella contra Antoni Noguera

Aprofitant que no havien aconseguit el permís de gran establiment comercial, i amb la llicència d'obres caducada, l'any 2017, l'Ajuntament de Palma va prendre una decisió que acabaria essent definitiva: fer caducar l'expedient. El regidor d'Urbanisme, Antoni Noguera, i el seu equip prepararen una anàlisi de la complexa situació jurídica del polèmic projecte, i sol·licitaren un informe sobre si amb una llicència caducada i sense el GEC, Unibail Rodamco podia continuar el tràmit. I l'informe va arribar i els va servir de base per aprovar primer a la Gerència d'Urbanisme de Palma l'arxivament de tots els drets d'Unibail Rodamco per urbanitzar les Fontanelles.

Aquella sessió va ser especialment tensa, ja que l'empresa va recusar Antoni Noguera al·legant animadversió manifesta. Així i tot, la resta de membres de la Gerència imposaren la seva majoria i acordaren elevar al ple municipal la decisió. Això sí, abans Noguera es va trobar amb una querella criminal en contra seva: "Home, teníem els arguments tècnics i polítics. No volíem més centres comercials de gran dimensió a Palma, i vàrem actuar en conseqüència. Em vaig sentir recolzat en tot moment, però sí que va ser un anticipi del que seria el mandat, querelles a balquena cada vegada que tocaves un interès privat per protegir el col·lectiu, com passaria després amb la prohibició del lloguer turístic. Estic orgullós d'haver actuat en consciència", recorda.

Per la seva banda, José Hila, l'aleshores batle, també va ser molt clar quan va exposar al ple els arguments de la decisió, que tenien a veure amb el final d'un model de consum de territori i de macroespais comercials: "La ciutat no necessita més grans superfícies, sinó promocionar i donar suport al petit comerç que ens identifica i és distintiu i de qualitat", va dir.

La importància d'arxivar aquell expedient era que, per molt que poc a poc Unibail Rodamco havia anat urbanitzant els terrenys per intentar aconseguir demostrar que eren urbans, la normativa comercial havia canviat. L'aprovació per part del Consell de Mallorca del Pla d'equipaments comercials feia inviable grans superfícies d'aquella dimensió (i fins i tot molt inferiors) a la zona. Per tant, Unibail va dur als tribunals l'arxivament, sabent que era la sentència definitiva del projecte. Perquè si havia de tornar a començar de zero, llavors ja no se li aplicaria la normativa existent fa dues dècades, sinó el Pla d'equipaments, que feia impossible el que hauria estat el Palma Springs, el centre comercial més gros que haurien tingut les Balears.

Aquests dies, Unibail Rodamco ha anunciat que desisteix del projecte, un fet que ha estat valorat positivament pels ecologistes i per associacions comercials com Afedeco, que han lluitat durant anys per evitar la seva implantació.

stats