Un any de presó per a l'exdiputat del PP que va tirar la paradeta de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca

Joan Font va cometre un delicte de coaccions, indica la sentència de l'Audiència de les Balears

Els membres de la pareta abans de ser obligats a desmuntar-la
Ara Balears
12/02/2020
2 min

PalmaLa secció segona de l'Audiència de les Illes Balears ha condemnat l'exdiputat del Partit Popular Joan Font a un any de presó per un delicte de coaccions per atacar la paradeta de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) el 7 d'octubre de 2017. El Tribunal, finalment, l'ha absolt dels delictes contra els drets fonamentals i de danys de què se l'havia acusat, també descarta el delicte d'odi. Tot i això, el tribunal li reclama que pagui 233 euros a l'ASM.

Els magistrats assenyalen a la sentència que els fets "no es poden qualificar de delicte d'odi de l'article 510.1.a. perquè l'agressió ha d'estar dirigida a un determinat grup o individu pel fet de pertànyer-hi". Ara bé, sí que consideren que va cometre un delicte de coaccions: "L'acusat no estava legitimitat per, utilitzant la violència, impedir que els membres de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca exercissin el dret fonamental d'expressió al carrer de Sant Miquel", indiquen els jutges.

Tot i que l'atac va ser només per part de Font, la resolució sosté que "es va produir un enfrontament entre dos grups nacionalistes de signe ideològic antitètic que varen coincidir en llocs pròxims, en què exercitaven legítims drets fonamentals". D'acord amb la sentència, Joan Font "va exercir sobre les persones que hi havia allà una progressiva pressió fins a tombar la taula, la pancarta i l'envelat de la paradeta sobiranista de manera violenta". La seva intenció, diu l'escrit, era que "els sobiranistes abandonassin l'exercici del seu dret d'expressió en el lloc en què el desenvolupaven legítimament i amb autorització administrativa".

La sentència feta pública aquest dimecres no és ferma, de manera que encara es pot interposar un recurs d'apel·lació davant la sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears. Cal recordar que l'exdiputat es va negar en la vista prèvia del desembre a acceptar els dos anys de presó que li demanava la Fiscalia.

En l'escrit d'acusació, el Ministeri Públic relata que durant la marxa per la unitat d'Espanya, Font, que en aquell moment ja no era diputat, sinó que exercia com a vicepresident i portaveu de la Fundació Jaume III, es va desviar de la manifestació amb altres manifestants i es va dirigir al carrer de Sant Miquel, on l'Assemblea Sobiranista de Mallorca tenia la paradeta.

Una vegada allà, els va insistir que desmuntassin la paradeta, la qual tenia una autorització administrativa. Davant la negativa, tant ell com els companys varen començar a estirar l'envelat fins que el varen fer caure a terra, igual que la taula. A més, varen rompre els cartells que hi tenien. La Fundació Jaume III va negar els fets quan varen ser denunciats.

stats