Augmenten els majors de 60 anys atesos per addiccions a les Illes
L'Anuari de l'Envelliment de les Illes Balears 2022 revela que la mitjana d'edat a les Unitats de Conductes Addictives ha crescut
PalmaLa mitjana d'edat de persones que reben tractament per addiccions s'enfila significativament a les Illes. Aquest és un dels principals resultats de l'Anuari de l'Envelliment de les Illes Balears 2022, que reflecteix l'article sobre Persones grans en tractament per consum de droga i addiccions: comportaments a les Illes Balears, signat per diversos autors, entre els quals hi ha Albert Moratinos, el coordinador de les Unitats de Conductes Addictives (UCA) que gestiona l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), que són les de la Part Forana de Mallorca.
Una de les dades més destacades és que de cada vegada hi ha més persones de més de 55 anys a les unitats de conductes addictives. En total, el 2021 varen ascendir als 488. Segons afirma Moratinos en declaracions a l'ARA Balears, els pacients de més de 60 anys que han passat per aquests serveis van en augment: la xifra del 2021 va ser superior a la del 2020, mentre que el 2020 ja va superar el 2019. A més, el treball, que analitza el perfil de les persones que són ateses per fer un tractament a les UCA dels pobles de Mallorca i a Projecte Home Balears, revela que aquests perfils d'edat més avançada presenten patrons diferenciats respecte dels més joves.
En primer lloc, l'estudi fa una anàlisi de les dades –del 2021– per gènere. Així, el percentatge d’homes i de dones que reberen tractament a les UCA i a Projecte Home és semblant, però sempre és més elevat el nombre d’homes en tractament que el de dones. En termes generals, les dones varen representar un 22% dels usuaris a Projecte Home i un 25,4% a les UCA. En canvi, els homes varen ser un 78% i un 74,6%, respectivament.
Per edats, les xifres demostren que les UCA de la Part Forana atenen més usuaris a partir dels 45 anys, que representen un 46% de les persones ateses a les UCA Part Forana i un 27% en el cas de Projecte Home. Quant als usuaris de més de 55 anys, un total de 488 persones de 55 anys o més reberen tractament a les UCA de la Part Forana o a Projecte Home del total de 3.814 ateses. En aquest sentit, els autors adverteixen que, a les UCA, un 19% dels usuaris que reben tractament és gent gran, col·lectiu que a Projecte Home és un 7% del total de persones ateses.
Substàncies i factors de risc
L'alcohol és la substància per la qual reberen tractament més usuaris de més de 55 anys (62,9%), tant homes (65,15%) com dones (34,8%). La segona addicció quant a percentatge d'usuaris en aquesta franja d'edat és l'heroïna, amb un 21,3%, entre els quals predominen clarament els homes, amb 78,5%. En tercer lloc, es troba la cocaïna, amb un nombre molt més reduït, atès que és l'addicció principal d'un 8,4% de les persones grans en tractament, el 95,1% de les quals són homes i un 4,9%, dones.
Un dels principals factors de risc que apunta l'estudi, sobretot en la tercera edat, és l'estigma. "A les persones que presenten trastorns per consum de substàncies o conductes addictives els costa reconèixer el problema, en part a causa de l'estigma que implica", alerten. I aquesta situació s'agreuja encara més quan es tracta de gent gran i més especialment si són dones. Aquestes, expliquen els autors, "pateixen una estigmatització triple –trastorn associat al consum, persona gran i dona–, fet que pot explicar que hi hagi una barrera per accedir al tractament".
Tractaments específics
Finalment, els autors de l'estudi analitzen els recursos específics que cal destinar en aquestes edats, adaptats a les seves particularitats i necessitats. En aquest punt, recomanen "potenciar els recursos comunitaris per afavorir la 'connexió' i el procés d'abstinència, tot adequant els programes de reducció de danys i disminució de risc". De la mateixa manera, assenyalen que "cal que els familiars s'impliquin en els tractaments i adoptar una perspectiva de gènere que permeti eliminar barreres d'accés per a les dones i millorar l'adherència als tractaments".
Juntament amb això, consideren necessari que el personal de residències i centres de dia també tinguin la formació específica en atenció a les addiccions. "L'envelliment de la població amb trastorns per consum de substàncies fa que cada vegada n'arribin més a aquests serveis i amb necessitats molt específiques", avancen els autors. Això, conclouen, planteja una nova fita: "explorar vies de coordinació entre els serveis específics per a la gent gran i els d'atenció a les addiccions".