Madrid allarga el tancament de bars fins a les 23 h tot i tenir la incidència més alta de l'Estat
El 65,4% dels ciutadans demanen restriccions més dures i un de cada quatre creuen que el pitjor està per arribar, segons el CIS
MadridAPassat el pitjor de la tercera onada, amb tots els indicadors a la baixa -aquesta setmana s'han estabilitzat les morts per coronavirus- al conjunt de l'Estat, les comunitats comencen a plantejar-se relaxar mesures. Algunes parlen de petites decisions com aixecar el confinament municipal -com ja va fer Catalunya ampliant-lo a comarcal-, d'altres com Madrid, en canvi, amb les mesures més laxes de la Península tot i tenir la incidència més alta -490 casos per 100.000 habitants els darrers 14 dies-, han optat per decisions de més profunditat criticades des del ministeri de Sanitat. Des d'aquest dijous, el començament del toc de queda a tota la capital espanyola es posposa de les 22 h a les 23 h, i els bars i restaurants podran tancar a aquesta hora i es permet que els seus clients tinguin temps després per tornar a casa. Ayuso es va veure forçada a finals de gener a avançar el tancament de la restauració a les 21 h, però de seguida va prometre revertir-ho. Primer va ampliar de quatre a sis persones l'aforament per taules a les terrasses i ara arriba la promesa que havia quedat pendent d'endarrerir l'inici del toc de queda.
La mesura contrasta amb la decisió de mantenir la restricció perquè els madrilenys no puguin anar a casa de ningú més, el que dona la paradoxa que és possible quedar amb fins a sis persones a la terrassa de qualsevol bar fins les 23 h però no amb uns amics o familiars a casa a qualsevol hora -amb excepció de les persones que visquin soles, que poden visitar una altra unitat familiar o rebre una visita-. La presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha dit que els ciutadans necessiten "recuperar la seva vides, sortir" i estar "amb els seus". I ja que no ho poden fer a casa seva perquè els domicilis són "focus de contagis", celebra que "almenys" ho puguin fer en llocs més segurs, com assegura que és l'hostaleria.
Però segons les dades publicades per la mateixa Comunitat de Madrid, la majoria de brots de coronavirus a la capital espanyola es donen en l'àmbit social. Dimecres es va publicar la primera relació de brots des del 29 de juny, un total de 1.476, que aporten informació de 13.865 contagis, només el 2,8% del total que hi ha hagut des del final de la primera onada -el que demostra el poc rastreig que el govern d'Ayuso fa dels casos-. Sigui com sigui, 265 són d'àmbit social, 249 d'àmbit laboral, 248 en un centre sociosanitari i 236 dins d'una mateix nucli de convivència i, molt lluny, amb només 83, familiar.
Un 83% a favor de vacunar-se
Tot i l'afany de la Comunitat de Madrid d'aixecar restriccions, el baròmetre mensual del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) constata que la majoria de ciutadans creuen que s'hauria de fer el contrari: un 65,4% aposten perquè s'endureixin, mentre que un 9% consideren que caldria mantenir les que hi ha actualment. Un 6,6% opinen que caldria anticipar-se abans a les onades i plantejar restriccions més eficaces i ben plantejades. Només un 2% creuen que caldria castigar més els que infringeixen les restriccions.
L'enquesta també mostra una societat força pessimista tot i la campanya de vacunació. Gairebé la meitat dels enquestats creuen que "continuem en el pitjor moment" de la pandèmia, malgrat els missatges d'optimisme llançats des del govern espanyol, i un de cada quatre (24,5%) consideren que el pitjor encara ha d'arribar.
A mesura que avança la campanya de vacunació a l'Estat, augmenta també el percentatge de persones disposades a vacunar-se contra el coronavirus. Si el novembre passat, quan l'arribada de la primera vacuna era tot just una promesa, només un de cada tres espanyols estaven disposats a vacunar-se, en l'enquesta aquest percentatge ja és del 82,9%. En un mes, de fet, ha augmentat 10,4 punts el percentatge de persones favorables a la inoculació immediata, ja que al gener era d'un 72,5%.
El sondeig, dut a terme entre el 3 i l'11 de febrer, mostra un acusat descens de les persones contràries a l'administració de la vacuna: un 6,5% enfront del 16,5% del gener. La raó majoritària per no vacunar-se quan arribi el torn és que "no es fien" dels fàrmacs –en un 31,12%–, mentre que un 18,5% al·ludeixen a la por a patir efectes secundaris.