Societat 03/08/2023

Els delictes sexuals ja han crescut un 27% a les Balears aquest 2023

El darrer cas conegut ha estat el d'una dona que ha denunciat una agressió sexual durant la batalla dels moros i cristians de Pollença

2 min
Els delictes sexuals comesos el 2022 van ser 856 en total, mentre que el 2021 la xifra va ser de 777.

PalmaEl cas de la dona de 35 anys que ha denunciat una agressió sexual durant la batalla dels moros i cristians de Pollença se suma a unes xifres que no han deixat d'augmentar els darrers anys. Només durant el primer trimestre del 2023, els delictes sexuals varen pujar un 27% en comparació amb el mateix període del 2022, ja que varen passar de 139 entre gener i març a 177, segons el darrer balanç de criminalitat publicat aquesta setmana pel Ministeri de l'Interior.

Mentre que les agressions sexuals amb penetració s'han mantingut estables d'un any per l'altre, amb 27 en total els tres primers mesos de l'any, la resta de delictes contra la llibertat sexual s'han incrementat un 33,9%: el primer trimestre del 2022 varen ser 112 i aquest, 150. Precisament, els fets ocorreguts a la festa de moros i cristians, i denunciats a la Policia Local de Pollença, s'inclourien –en els propers balanços– dins aquesta mateixa categoria, atès que la víctima ha al·legat que l'agressor li havia tocat els pits.

Si enguany ha estat a la festa dels moros i cristians, el 2022 les alarmes varen botar la Firó de Sóller, on hi va haver un detingut per agressió sexual. Davant la transcendència d'aquestes agressions a les festes populars, el Consell de Mallorca té en marxa des de fa anys la campanya 'No i punt!', contra aquest tipus de delictes a l'oci nocturn, especialment a l'aire lliure, i que ofereix als municipis de l'illa.

L'estiu passat, el 2022, ja hi havia 17 pobles de Mallorca adherits a la campanya i que, per tant, col·locaven aquest punt d'informació, en forma d'envelat, a les seves festes i esdeveniments municipals. Enguany, tot i el canvi de color a la presidència del Consell insular, el nou equip de govern té previst mantenir en marxa aquest projecte, amb un pressupost de 155.000 euros per dos anys. A més, el volen "reforçar i millorar", segons han informat fonts de la institució a l'ARA Balears.

Augment durant l'estiu

Com és habitual, durant els mesos d'estiu l'illa pateix un ascens dels casos de violència sexual. Les dades prepandèmia revelen que l'estiu del 2019 es varen comptar a les Illes 442 delictes contra la llibertat o indemnitat sexual entre abril i setembre –la majoria a Mallorca–, segons el balanç de criminalitat del Ministeri de l’Interior. La mitjana d’aquests sis mesos va ser un 50,3% superior a la del primer trimestre de l’any, en què es varen denunciar 147 d’aquests delictes.

Ara bé, l'estiu del 2022 –el de pràcticament la tornada a la total normalitat– aquesta taxa va ser fins i tot superior: la diferència entre la mitjana de casos en temporada alta (de març a setembre) va ser un 95% superior a la de la temporada baixa (de gener a març). En el primer cas es varen comptabilitzar 97,6 delictes sexuals al mes i en el segon, 50 al mes.

Així, encara que és difícil preveure quin serà l'increment enguany, les dades ofereixen aquesta tendència creixent també en termes absoluts i a escala interanual a l'Arxipèlag. Excloent el 2020 –en què, malgrat la pandèmia, n'hi va haver 520 casos–, el nombre de delictes sexuals va en augment: el 2019 se'n varen registrar 734; el 2021, 777; i el 2022, 856.

stats