Augmenten un 9% els usuaris de Projecte Home en un any

Home de 37 anys a l'atur i amb trastorn de poliaddicció és el perfil majoritari de les persones que acompanya l'entitat

La seu de Projecte Home a Palma
E. Navarro
25/06/2020
2 min

PalmaProjecte Home Balears va atendre el 2019 un 9% més de persones que l'any anterior. Així ho ha explicat el director general de l'entitat, Jesús Mullor, durant la presentació de la Memòria 2019. El perfil majoritari és d'un home de 37 anys a l'atur i amb addicció a més d'una substància, tot i que el consum de cocaïna és el motiu principal pel qual les persones demanen ajuda (en un 40% dels casos). En total, l'any passat l'entitat va atendre més de 1.600 persones, una mitjana de 570 persones al dia en els diferents programes.

Després de la cocaïna, les addiccions majoritàries són l'alcohol, l'heroïna i el cànnabis. Però Mullor ha puntualitzat que "han perdut influència respecte dels anys anteriors". Com és habitual, els homes són majoritaris i les dones representen el 19,5% de totes les persones usuàries. No és així en el programa d'alcohol, en què elles representen al voltant del 45% de la demanda. "Hi ha una relació amb la facilitat a l'accés, que està associada a la solitud i també a situacions de maltractament", ha detallat.

Tot i que la mitjana és de 37 anys, Projecte acompanya persones de 14 anys fins a 70. "El procés d'addicció pot durar 20 o 25 anys", recorda el director. Més de la meitat dels usuaris no té feina; al voltant del 30% té malalties físiques cròniques, i també prop d'un 30% té problemes de salut mental. A més, presenten una prevalença al suïcidi 10 o 15 vegades superior a la mitjana espanyola.

La majoria de les 570 persones que acudeixen a Projecte Home cada dia no són internades (ho són uns 110 usuaris), sinó que són ateses en els programes ambulatoris o de centre de dia. De fet, del 2018 al 2019 augmentaren un 10% les peticions d'ajuts per entrar en aquests programes. En aquest sentit, Mullor ha destacat el suport de la Conselleria d'Afers Socials, amb qui l'entitat ha signat un conveni que ha permès reforçar la descentralització enfortint els centres de Manacor i Inca i obrint nous grups a Palma, a més del centre de dia a Eivissa.

L'impacte del covid-19

Mullor ha explicat que per valorar l'efecte de la pandèmia caldrà esperar uns mesos més, que és quan s'accentuarà la crisi econòmica. Per ara, no s'ha registrat un increment de les substàncies consumides i es nega que hi hagi hagut un augment del consum d'alcohol, tal com s'ha afirmat en diverses ocasions durant la pandèmia.

"No sé qui s'ha atrevit a dir que ha pujat el consum d'alcohol perquè no és així. Clar que ha augmentat el consum casolà de l'alcohol, però en conjunt s'ha venut menys alcohol perquè els bars i restaurants estaven tancats", ha defensat. El que sí que han detectat és una lleugera remuntada dels usos terapèutics de barbitúrics.

Amb tot, ha subratllat que durant la crisi s'ha mantingut l'atenció al 100%, però adaptant-la a la situació d'emergència sanitària. El protocol ha consistit a mantenir al centre aquelles persones sense cap suport familiar estructurat (una setantena) i fer el seguiment per via telemàtica de manera constant de les altres persones."A banda de l'addicció, hem hagut de resoldre altres aspectes com l'ansietat o els conflictes de convivència", ha precisat.

stats