Augmenten un 90% els vots en els pressupostos participatius
Tot i les 18 propostes aprovades el 2017 n’hi ha 12 en fase d’estudi i projecte que encara no han entrat en fase de licitació
Palma2.731 persones han participat enguany en la segona ronda dels pressupostos participatius que impulsa l’Ajuntament de Palma. Aquesta xifra representa un increment d’un 90% de la participació respecte de les anteriors edicions, que se situaren en 1.440 (2017) i 1.184 vots (2016). Segons ha explicat el director general de l’àrea de Participació, Joaquín de María, aquestes dades demostren que s’estan fent bé les coses. “És un fet que ens anima i ens encoratja”, declara.
En realitat, aquesta xifra representa tan sols entre l’1 i el 2% de la població total, un percentatge molt inferior al que obtenen els processos electorals. Joaquín de María explica que aquestes són les xifres que es manegen en la majoria de les ciutats europees que també duen a terme processos participatius similars.
En total s’han seleccionat 19 projectes dels 34 que havien quedat finalistes i són els que disposen de pressupost per poder-se executar l’any que ve. Abans d’això, 90 propostes havien passat a recaptar suports i 37 es varen descartar perquè no eren de competència municipal o perquè no eren assumibles econòmicament.
El pressupost d’enguany no es diferencia dels anteriors i es manté en 1’5 milions d’euros. Hi ha sis partides pressupostàries, cinc per districtes i l’àrea de Participació reparteix els doblers segons el nivell de població i el nivell de mancances socials de cada barriada. Per aquest motiu, el districte de Llevant, que inclou els barris de Pere Garau, Son Gotleu, Nou Llevant i el Rafal disposa de la major partida, que arriba als 250.000 euros. D’altra banda, hi ha una partida general destinada a projectes que beneficien tota la ciutat i que sumen 600.000 euros.
La setmana que ve se celebraran els consells territorials, en què es donarà compte a les entitats de les propostes que passen i es decidirà en què s’inverteixen les quantitats sobrants. El proper dilluns se celebrarà el consell del districte nord i el districte centre.
Propostes guanyadores
La proposta que més vots ha obtingut enguany, 462 vots, és la del districte nord, que demana una zona de jocs infantil adaptada per a nins i nines. La segona més votada, i prou original, és la creació d’una colònia felina de moixos a Canamunt.
El tercer projecte més votat i el que disposa d’una partida pressupostària més elevada és la construcció d’un camp de futbol al poliesportiu municipal de Son Fuster.
Joaquín de Maria explica que un dels objectius de la seva regidoria és cuidar les sinergies entre els diferents districtes i les diferents associacions i plataformes veïnals.
“Creim que és millor que les propostes vagin a càrrec de les entitats i dels individus perquè les associacions són les que més coneixen les característiques del barri i, a més, això també permet un procés de deliberació i consens”, declara el director general.
Crítica al mètode de participació
Una de les crítiques que es fan al sistema utilitzat per la Regidoria de Participació Ciutadana és que finalment les propostes més votades són les que van a càrrec de les persones o entitats amb més capacitat de recaptar vots a través de les diferents xarxes socials.
Joaquín de Maria explica que en realitat els qui obtenen més vots són els barris més petits perquè normalment són els més cohesionats, com en el cas del Viver, que té 5.000 habitants i va aconseguir més de 100 vots. En canvi, Pere Garau, que en té 30.000, només va aconseguir 69 vots. Altres barris que tenen un gran nivell de participació són el Pilarí, Son Rapinya, Son Roca i Can Pastilla, entre d’altres.
Projectes pendents
Dels 18 projectes que varen quedar finalistes l’any passat, n’hi ha un d’adjudicat, tres en licitació pública i 12 en estudi i projectes. Segons la regidora de Participació, Eva Frade, això es deu que la majoria de les propostes eren per millorar i construir infraestructures (places, parcs, carrils per a bicicletes, etc). Això fa que moltes d’aquestes propostes les hagi de gestionar el mateix departament i que en aquest s’acumuli el gruix de la feina.
Unes altres propostes finalistes d’enguany són obrir els refugis antiaeris de Palma o fer projectes integradors perquè Son Gotleu sigui un barri entès per a tothom. Esperem que vegin la llum.