Salut
Societat09/01/2025

Primer avenç en vint anys en el tractament del càncer de fetge greu

Un assaig liderat a Barcelona proposa utilitzar dos fàrmacs per ampliar la supervivència de pacients

ARA
i ARA

BarcelonaPrimera millora significativa en vint anys en el tractament d’un dels càncers de fetge més mortífers, el carcinoma hepatocel·lular. La revista The Lancet ha publicat els resultats d’un assaig clínic liderat per l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) en el qual han participat 137 centres del món i que conclou que la incorporació al tractament habitual dels fàrmacs pembrolizumab –un anticòs monoclonal que atura el creixement de les cèl·lules tumorals– i lenvatinib –un inhibidor de la quinasa que frena els senyals que permeten al càncer multiplicar-se i propagar-se– allarga significativament la supervivència lliure de progressió tumoral d’aquesta malaltia.

El carcinoma hepatocel·lular afecta sobretot persones que han patit malalties cròniques com l’hepatitis vírica o el fetge gras i el 25% reben el diagnòstic quan el tumor ja no es pot operar, però encara no ha fet metàstasi. És a dir, en estadis intermedis. Des de fa vint anys, el tractament estàndard ha estat la quimioembolització –l’administració d’una alta dosi de fàrmacs quimioteràpics directament dins de les artèries que nodreixen el tumor–; una opció terapèutica que va ser impulsada per l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Idibaps, i que ha estat adoptada per les guies clíniques europees i americanes.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que la intervenció assegura una supervivència mitjana d’entre vint i trenta mesos, fins al moment els intents de millora del benefici amb nous tractaments han estat infructuosos. Ara, una recerca signada per Josep Maria Llovet, cap del grup de l’Idibaps en Recerca translacional en oncologia hepàtica i catedràtic de Medicina de la UB i de l’Icahn School of Medicine del Mount Sinai, constata el primer avenç en el tractament d’aquest càncer. Si amb la teràpia convencional de quimioembolització el pacient suma deu mesos de vida, amb el pembrolizumab i el lenvatinib la supervivència puja fins als 14,6 mesos. Segons Llovet, l’assaig és un canvi de paradigma en l’atenció del carcinoma hepatocel·lular, ja que disminueix un 34% el risc de progressió tumoral.

Més de dos anys de seguiment

A l’estudi s’han inclòs 480 pacients dividits en dos grups. A tots els participants se’ls va practicar la quimioembolització, però només als d’un grup se'ls va administrar lenvatinib oral i pembrolizumab intravenós. En el seguiment de més de dos anys que es va fer als pacients, a part de la resposta antitumoral i en la supervivència lliure de progressió, també es va observar una certa millora en la supervivència global.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, Llovet admet que les dades no són encara prou madures. “Per afirmar amb seguretat que la combinació de lenvatinib i pembrolizumab suposen un increment de la supervivència dels pacients, necessitem fer un seguiment més extens per obtenir més dades que ens indiquin si hi ha significació estadística. De totes maneres, les dades que tenim fins ara són força encoratjadores”.

La presentació dels resultats d’aquest estudi va protagonitzar la sessió plenària del congrés de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO), que es va celebrar a la tardor a Barcelona i va reunir més de 30.000 professionals. Aquest assaig clínic s’ha dut a terme amb el finançament d'Eisai i Merk.