Espanya com a exemple

Diputats del PP i associacions antiavortistes espanyoles se sumen a una manifestació que ha recorregut els carrers de París al crit de "¡Que viva España!"

Una imatge de la manifestació que ha recorregut aquest diumenge els carrers del centre de París / EFE
Efe
19/01/2014
2 min

ParísMilers de persones s'han manifestat aquest diumenge a París en contra de l'avortament i posant la llei presentada pel govern espanyol com a exemple a seguir, en una marxa convocada per l'associació Junts per la Vida, que ha decidit agafar com a símbol de la concentració la bandera espanyola. Segons els organitzadors 40.000 persones han participat en la manifestació, el doble del que s'havien marcat com a objectiu, una xifra que la policia redueix a 16.000.

La marxa s'ha celebrat el dia abans que els diputats francesos obrin el debat sobre una llei sobre la igualtat entre homes i dones que conté esmenes que faciliten l'accés a l'avortament. Darrere d'una pancarta amb el lema 'Sí a la vida', seguida d'una altra on es podia llegir '¡Que viva España!', els manifestants han corejat eslògans contra l'avortament i han demanat a les autoritats franceses que segueixin l'exemple de les espanyoles.

A la manifestació han acudit parlamentaris espanyols del Partit Popular i dirigents d'associacions provida. Entre ells hi havia els diputats José Eugenio Azpiroz Villar i Javier Pont; el senador Luis Peral; el president del Fòrum de la Família, Benigno Blanco; la presidenta de la Federació Provida, Alicia Latorre, i la portaveu de l'associació Hazteoir, Gador Joya.

"En certa manera, Espanya és avui punta de llança d'un gir a Europa en matèria de la lluita contra l'avortament", ha assegurat Peral, que ha considerat que les legislacions d'altres països europeus estan començant a canviar, tal com fa, segons ell, la doctrina de les institucions comunitàries. Pel diputat Azpiroz "alguna cosa està canviant a Europa pel que fa a la concepció de l'avortament com un dret". Azpiroz ha posat com a exemples sentències del Tribunal d'Estrasburg que consideren que hi ha vida humana en el moment de la concepció, o el rebuig del Parlament Europeu, de majoria conservadora, a l'esmena perquè l'avortament fos considerat un dret europeu.

La manifestació, que cada any, des de en fa nou, té lloc a París el 19 de gener –dia en què, el 1975, va ser legalitzat a França l'avortament–, ha tingut aquest any una significació especial. D'una banda pel cas espanyol, que dóna als organitzadors "esperances" de poder "avançar" a França, però també pel debat parlamentari que dilluns s'obrirà al seu país i que consideren "un pas enrere". El Partit Socialista francès ha inclòs una esmena que elimina l'excepció d'autoritzar l'avortament exclusivament a dones " desemparades", cosa que, a la pràctica, facilitaria l'accés a l'avortament. En el seu lloc preveuen incloure en la llei una esmena que autoritza l'avortament a tota "dona embarassada que no vulgui continuar amb el seu embaràs".

Pel col·lectiu Junts per la Vida, que engloba desenes d'associacions contràries a l'avortament, aquesta esmena "obliga gairebé les dones a avortar", segons el seu portaveu, Cécile Edel. El president de la Fundació Jérôme Lejeune d'ajuda als nens trisòmics ha considerat que, gràcies a la llei de l'avortament, s'ha dut a terme a França "un genocidi".

stats