Tot Inclòs suspèn la feina del Govern i fa una crida a pressionar amb més contundència la pròxima legislatura
Alomar: "No volem anar de dolent a pitjor, però no ens conformam"
PalmaEl col·lectiu Tot Inclòs, creat l'any 2014 i del qual forma part el grup ecologista GOB, ha presentat aquest dissabte un balanç d'aquesta legislatura en matèria de polítiques turístiques i les conseqüències que se n'han derivat. També ha fet propostes per capgirar el model. Gaspar Alomar ha comentat que han revisat els programes polítics dels principals partits i "no hi ha cap partit polític amb voluntat de revertir aquesta situació". Així i tot, afirma que "no volem anar de dolent a pitjor, però no ens conformam"
Margalida Ramis, portaveu del GOB, entitat que també forma part del col·lectiu que critica la massificació turística, ha recordat que "aquesta legislatura es va convocar la primera manifestació per dir prou i per reclamar límits a la qüestió turística. Un vot que reediti el pacte d'esquerres no avala les polítiques d'esquerres". Malgrat aquesta mobilització, la sensació del col·lectiu és que durant aquesta legislatura "els moviments socials ens hem adormit una mica, com sempre que governa l'esquerra".
El portaveu de Tot Inclòs ha expressat la seva incertesa sobre el resultat electoral: "Què pesarà més: la por de les polítiques agressives de la dreta o el desencant de la gent?", s'ha demanat. "Hi havia moltes expectatives, era el primer Govern íntegrament d'esquerres després de la Transició", ha assenyalat, i posteriorment ha remarcat que "no podem aprovar aquest executiu en matèria turística. No s'ha fet cap passa per canviar la situació"
Entre les crítiques que ha llançat l'ecologista, destaquen que l'Impost de Turístic Sostenible no sigui un impost finalista. "Es pot destinar a promocionar indústria turística, com a Eivissa, on s'ha utilitzat per crear una escola d'hostaleria i no per revertir els impactes negatius del turisme". Així mateix, asseguren que les campanyes de desestacionalització del Govern no han tingut efecte, ja que "ha augmentat la presència de turistes a l'hivern i a l'estiu". També afirmen que des de l'Executiu s'ha fet un esforç per "calmar totes les veus dissidents" que han criticat la massificació. I lamenten que s'hagin creat noves infraestructures viàries com l'autopista Llucmajor-Campos o el tram del segon cinturó, i que "no s'hagi desclassificat el sòl urbanitzable"
Entre les conseqüències de les polítiques duites a terme en matèria turística, Tot Inclòs ha esmentat l'increment més gran de places turístiques de la història. "Es va vendre que s'havia posat un sostre de places, però entenem que no és així a Menorca i a Formentera, perquè s'han superat", ha assegurat Alomar. Així mateix, ha posat en relleu un creixement de les arribades tot l'any, la intensificació de la càrrega demogràfica i que actualment s'estan construint 3.000 habitatges anuals.
Entre les propostes d'aquest col·lectiu cap a una transició per a un altre model, destaquen: reduir l'oferta de places turístiques: per cada una que es dona d'alta, se n'han de donar dues de baixa, com proposen el GOB i Terraferida; fixar un màxim de pressió humana suportable; reclamar la gestió de ports i aeroports; no invertir cap euro en infraestructures; desclassificar 2.000 hectàrees de sòl urbanitzable; la reforma de la multitud de cases abandonades i "fomentar els estudis integrals de les estructures econòmiques".