Meteorologia
Societat 14/08/2024

Les Balears afronten 24 hores decisives per la DANA

El Govern prohibeix totes les activitats a l'aire lliure

3 min
La tempesta a Formentera

Palma"La DANA encara no ha arribat, només ha estat la prèvia". Així s'ha referit el meteoròleg Miquel Salamanca a l'episodi de ruixats i vent que han viscut les Balears aquest dimecres. L'expert ha explicat a l'ARA Balears que aquesta primera manifestació meteorològica s'ha produït a conseqüència del xoc de temperatura entre el front d'aire fred que ha arribat des de l'Atlàntic i l'alta temperatura a les Illes d'ençà la darrera onada de calor.

"La principal diferència entre dimecres i dijous és que allò que s'ha produït durant la jornada de dimecres ha estat molt curt i ràpid. En canvi, dijous passaran diverses tongades de tempestes que aniran descarregant sobre les Balears. Això pot fer que plogui molt durant molt de temps i es formin grans acumulacions d'aigua", ha dit. Amb tot Salamanca ha assenyalat que DANA no té per què ser sinònim d'inundacions: malgrat que les precipitacions seran importants, no se sap en quina mesura cauran a terra o a la mar.

Pel que fa a les precaucions, el meteoròleg ha assenyalat que el problema en aquest cas, és que agafa a molta gent de vacances a les Illes, en moviment. Per això, ha fet una crida perquè es respectin les prohibicions i les recomanacions del Govern i les autoritats.

La tempesta deixa desenes de vaixells encallats a la platja d'Eivissa

Davant les previsions, el Govern ha activat l'Índex de Gravetat IG2 del Pla Meteobal que prohibeix totes les activitats a l'aire lliure a les Balears durant les pròximes 24 hores. Tot i haver-se activat inicialment fins divendres, Emergències informa que es faran revisions i no es descarta que es pugui ampliar.

Les activitats que s'han prohibit inclouen des de concerts fins a esdeveniments populars i culturals que impliquin aglomeracions de gent al carrer. Cal recordar que, encara que no estigui prohibit, Emergències demana que els ciutadans evitin els desplaçaments, extremin les precaucions i actuïn amb "seny i precaució".

Les primeres tempestes d'aquest dimecres s'han viscut a Eivissa i Formentera, on les fortes ratxes de vent han provocat nombrosos incidents, principalment a la mar. Un pescador ha desaparegut durant més de sis hores, i finalment ha estat rescatat amb símptomes d'hipotèrmia. Set persones han resultat ferides (dues d'elles greu) mentre navegaven amb un veler per la costa.

Un cop ha arribat a Mallorca, l'aeroport de Palma ha estat la zona on més s'han viscut les conseqüències de la DANA. La pluja i les fortes ratxes de vent han provocat fins a 53 cancel·lacions de vols i nombrosos retards, ja que s'han suspès tant els enlairaments com les arribades durant més d'una hora. Aquesta aturada a l'aeroport de Palma ha provocat finalment la cancel·lació de 22 aterratges i 22 enlairaments. A més, un vol Birmingham-Palma ha estat desviat a l'aeroport de Menorca.

Pel que fa a la resta d'aeroports de les Illes, a Eivissa s'han suspès dues sortides cap a Palma i Niça i dues arribades previstes des de Palma i València. D'altra banda, un altre vol procedent de Manchester ha estat desviat a Alacant. Pel que fa a l'aeroport de Menorca, el mal temps ha obligat a cancel·lar dues sortides (Palma i València) i tres arribades (Palma, Barcelona i València).

Els panells de l'aeroport de Palma, aquest dimecres amb nombrosos retards i cancel·lacions.

Emergències ha gestionat 140 incidències entre arbres romputs i rescat d'embarcacions

Segons ha comunicat Emergències, s'han gestionat 140 incidents durant la jornada de dimecres, la majoria dels quals han estat per caiguda d'arbres (44) i embarcacions a la deriva (15). Per illes, se n'han registrat 98 a Mallorca, 20 a Formentera, 18 a Eivissa i quatre a Menorca. Les localitats més afectades han estat Palma (35), Formentera (20), Calvià (17), Sant Josep de sa Talaia (13), Manacor (8), Felanitx (7), Sóller (4), Llubí (3), Andratx (3), Inca (3) i Marratxí (3).

Segons ha detallat la Conselleria de Presidència i Administracions Públiques, a més de les caigudes d'arbres i embarcacions a la deriva s'ha actuat en el despreniment d'elements urbans (13), acumulació d'aigua en la calçada (7), inundació de locals (6), persones en perill en la mar (6), inundació de via pública (4) i incendis forestals (3).

stats