Balears és la vuitena comunitat que més ha augmentat les emissions contaminants des de 1990
Malgrat això, les emissions de l'any passat situen les Illes com la quarta comunitat que menys CO2 va emetre, segons un estudi
PalmaLes Balears són la vuitena comunitat autònoma que més ha augmentat les emissions de diòxid de carboni des de 1990, després de passar d'emetre sis tones de CO2 a l'atmosfera aquell any a 8,7 milions el 2019, segons un informe de l'Observatori Sostenibilitat i la consultora AIS Group.
Malgrat que la contaminació ha augmentat un 45% en els darrers trenta anys, les emissions de l'any passat situen les Illes com la quarta comunitat que més CO2 produeix. Només la Rioja, Cantàbria i Navarra i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla tenen xifres inferiors, segons l'estudi. Cada balear va emetre 7,6 tones de diòxid de carboni el 2019, mentre que la mitjana estatal és de 6,6.
El pic de més emissions emeses a les Balears es va registrar el 2008 durant el boom de la construcció, quan arribà a les 10,9 tones de CO2, segons apunta l'informe. Les emissions a les Illes varen caure un 7,5% entre el 2018 i l'any passat, una davallada major que la mitjana estatal, que fou del 6,2%.
Els autors de l'informe esperen que el 2020 es registri una caiguda molt significativa de totes les emissions a causa de la pandèmia. El volum d'emissions de CO2 és un dels indicadors que recull l'ODS Maps, una eina publicada recentment per Esri, AIS Group i l'Observatori de la Sostenibilitat per facilitar que els ajuntaments i els organismes locals facin aplicació, mapes i consultes tècniques. L'objectiu és que puguin fer un seguiment del grau de compliment dels 17 Objectius de Desenvolupaments Sostenible de les Nacions Unides.