Balears és la comunitat on més ha crescut la desigualtat entre rics i pobres
A les Illes, una de cada cinc persones està en situació d'exclusió
PalmaBalears és la comunitat autònoma on més ha crescut la desigualtat entre pobres i rics, segons el VIII Informe Foessa Balears 2018, que s'ha presentat aquest dimecres. Balears està entre les comunitats espanyoles i europees on hi ha major desigualtat pel que fa a la renda. Els darrers deu anys la renda s'ha incrementat un 11%, però aquesta pujada només ha estat d'un 0,6% entre la població amb menys ingressos. A més, alerta de la generació de "treballadors pobres", amb un 19,6% de treballadors en situació d'exclusió.
Segons l'informe, les Balears també són capdavanteres en termes d'exclusió social, ja que és la tercera comunitat amb més exclusió de tot l'Estat. Més de 240.000 persones estan en aquesta situació, una xifra que representa més d'un 21% de la població balear. D'aquestes persones, 98.000 estan en exclusió severa i 38.000 integren la societat expulsada, centrada a sobreviure el dia a dia.
El secretari tècnic de la fundació Foessa, Raúl Flores, ha assenyalat que "l’habitatge és un factor clau de la desigualtat i les dinàmiques d’exclusió social a les Illes". Un total de 85.000 persones viuen amb la incertesa de quedar sense llar, 120.000 persones viuen en habitatges inadequats, i una dada més en aquest apartat és que un 14% de la població balear està al llindar de la pobresa severa després de descomptar despeses o deutes relacionats amb el pagament de l’habitatge i els subministres.
A l’àmbit laboral, Flores destaca la temporalitat dels contractes de feina com un factor clau de la situació social, i és que "els contractes de curta durada estan generant treballadors pobres i exclosos". L'informe conclou que, tot i la sortida de la crisi econòmica i laboral, no ha millorat la vida de molts ciutadans de les Balears.