Les Balears són la cinquena comunitat per la cua en despesa per a persones dependents sense prestació

La Conselleria de Serveis Socials explica que les dades serien millors si no fos per una transició informàtica

Balears és la cinquena comunitat de despesa per la cua de persones dependents sense prestació, segons un informe del Círculo empresarial de Atención a las Personas
Maria Fuster
24/03/2019
2 min

PalmaUn 13,96% de les persones dependents no reben cap prestació segons el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones. Segons la Conselleria, "algunes fonts donen dades incompletes o esbiaixades" i asseguren que varen informar que "les dades de l'INSS de 2018 surten inferiors al que són, a causa d'uns mesos de transició en l'aplicació informàtica de gestió de la dependència i transmissió de dades a Madrid, que han alterat a la baixa les dades de la nostra Comunitat". Així mateix, fonts de la Conselleria comenten que estan treballant en la creació d'un sistema propi de gestió informàtica de dependència, "ja que érem l'única comunitat autònoma que encara depenia del sistema estatal".

La despesa, segons el Cercle Empresarial d'Atenció a les Persones, a les Balears és de 5.928, euros. Això ubica l'arxipèlag a la cua de les despeses per davant només de Castella i Lleó, Andalusia i Múrcia.

La Conselleria de Serveis Socials recorda que en menys de quatre anys s'han incorporat al sistema de dependència de les Illes més de 7.000 persones beneficiàries, "enfront de les poc més de 1.000 que s'incorporaren durant tota la legislatura passada". I s'han superat les 18.700 persones beneficiàries de dependència. També assenyalen que "en relació amb el nombre de prestacions de dependència, la xifra correcta és de 24.632 prestacions, i no de 22.115, com surt publicat".

Alhora, recorden que s'han incorporat a la xarxa pública de dependència més de 450 places residencials des de 2015. I estan en diverses fases de tramitació la construcció de sis noves residències (Son Martorell i Son Dureta a Palma, Marratxí, Maó, es Castell i Formentera). També, assenyalen que han multiplicat per set les hores del Servei d'Ajuda a Domicili, que han passat de 36.000 hores anuals a més de 230.000 hores. També han informat que el Servei de Teleassistència s'ha desenvolupat durant aquesta legislatura, en què s'ha passat de no tenir cap aparell instal·lat a tenir actualment més de 4.200 persones usuàries.

stats