Balears, la comunitat on més cau l'atur i més creix l'ocupació de l'Estat el tercer trimestre
El consell de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha fet una valoració de les dades de l'Enquesta de Població Activa aquest dimarts
PalmaLes Illes Balears són una de les dues comunitats on ha caigut l'atur entre el segon i el tercer trimestre, segons la darrera Enquesta de Població Activa (EPA). Amb una davallada d'un 9,4%, les Illes són la comunitat autònoma on més ha davallat, seguides de Cantàbria, amb un 6,3%. Així mateix, l'Arxipèlag balear lidera les taxes d'ocupació de l'EPA del tercer trimestre, amb un augment d'un 12%; en total, 61.700 persones ocupades més.
Aquestes són algunes de les xifres positives que ha destacat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de les Balears, Iago Negueruela, en la seva valoració de les dades conegudes aquest dimarts. Cal tenir en compte que les xifres del tercer trimestre corresponen al període de desconfinament i es comparen amb les anteriors. Les del segon trimestre, que coincideixen amb gairebé tot l'estat d'alarma, són les que varen registrar pitjors resultats.
La recuperació de l'ocupació i el descens de l'atur han demostrat, segons el conseller, la ràpida capacitat de "reactivar-se" del sector turístic "durant els mesos de juliol i agost amb el pla pilot". Negueruela ha puntualitzat que dins el total de persones ocupades s'inclouen les que es troben dins un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). Tot i això, no ha pogut dir la xifra exacta que representen aquests treballadors perquè són dades que provenen del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) i "les variables no sempre són les mateixes".
Si es tenen en compte les dades interanuals, la comparativa és menys encoratjadora. Els 87.900 aturats d'aquest tercer trimestre de l'any representen una taxa d'atur d'un 13,28%, molt superior a la proporció del mateix període del 2019, en què va ser d'un 8,18%. Així mateix, l'increment interanual és tres punts inferior a la mitjana del territori espanyol, que és d'un 16,3%. En total, hi va haver 32.700 persones sense feina més que l'any passat, un 59,2% més.
Mateix atur que el 2016
En aquest sentit, Negueruela ha reconegut que "les dades confirmen una situació complicada derivada de la situació sanitària de la covid-19, amb un descens de l'activitat molt important respecte de fa un any". Precisament, "el 2019 va ser un any de registres històrics molt elevats" pel turisme, fet que contrasta encara més amb les dades actuals.
El conseller ha assegurat que "gràcies als ERTO i a la reactivació", les Balears tenen una taxa d'atur "equivalent al tercer trimestre de 2016, quan es parlava de recuperació en l'ocupació" i "hi havia bastants més milions de turistes dels que hem tengut enguany". Negueruela també ha comparat les xifres de 2020 amb les del 2012, en què "el Producte Interior Brut només va caure un 0,1 i, no obstant això, la taxa d'atur va ser la més elevada d'un tercer trimestre, amb un 19,5%". Ara, "amb la major caiguda del PIB, l'atur se situa en un 13,3%", ha afegit. Segons les darreres xifres, enguany s'espera que el PIB davalli fins a un 20%.
Per la seva banda, el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, ha manifestat que un 70% de l'augment de l'ocupació "l'han protagonitzat les dones". És a dir, de les 61.700 persones ocupades més que el segon trimestre, unes 43.190 van ser dones. Pou atribueix aquest fenomen al moment de l'any i al sector, donat que "a les Balears estan més centrades en el sector serveis".
Sense corredors a la vista
Pel que fa a les previsions de futur del sector turístic, el conseller ha afirmat que "les taxes epidemiològiques seran els indicadors d'obertura". També ha aclarit que, de moment, Canàries "no ha obert cap corredor, sinó que simplement el Regne Unit i Alemanya han aixecat les restriccions". A més, ha detallat que no hi ha cap comunitat autònoma que faci proves PCR als ports o aeroports.
"El Govern treballa amb el govern de Canàries perquè entenem que els interessos dels dos arxipèlags han de sumar", ha declarat Negueruela. Des d'un principi, ha recordat, la proposta de les Balears ha estat que es facin PCR a les destinacions d'origen. En qualsevol cas, "el primer ara és davallar la situació epidemiològica".