Societat 23/07/2024

Les Balears han rebut 300 creuers amb un milió de turistes en només sis mesos

La xifra continua creixent mentre a la resta de ports més visitats de l'Estat es viu la situació contrària

2 min
Creueristes a Palma

PalmaEl turisme de creuers continua creixent a les Illes Balears mentre que la població lluita contra la massificació turística i les empreses del sector de creuers amenacen d'abandonar Palma si no aturen les protestes. Només en el primer trimestre d'aquest 2024 els ports de les Illes Balears han rebut 300 creuers amb un milió de turistes. Així ho ha detallat aquest dimarts el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible del govern espanyol que ha detallat que les Balears són la tercera regió amb més turisme de creuers només per darrere de Barcelona i Las Palmas.

Si comptabilitzam els creuers i els vaixells que han arribat a Palma, Alcúdia, Maó, Eivissa i Formentera, fonts del ministeri han informat que s'han superat els quatre milions de passatgers. Amb tot, enguany han arribat 35.000 passatgers més de l'any passat, un increment del 3,7%. Per contra, mentre la xifra de passatgers que passen pels ports illencs continua augmentant, la realitat als altres dos ports més transitats de l'Estat (Barcelona i Las Palmas) han rebut menys viatgers marítims durant els primers sis mesos de l'any. Concretament, el trànsit marítim ha caigut un 7% a Barcelona i un 6%, a Las Palmas.

Aquestes xifres s'han fet públiques només dos dies després de la gran manifestació contra la massificació turística que es va viure aquest diumenge a Palma on s'exigia un canvi de rumb i de model, el qual inclou la frenada de l'arribada massiva de creuers. Alhora que la població mallorquina s'organitzava i duia a terme una manifestació històrica contra la situació que es viu a l'Arxipèlag a causa de la saturació, el sector dels creuers amenaçava de disminuir la programació de ports com el de Palma, o fins i tot abandonar-los i cercar rutes alternatives si continuaven les protestes contra la massificació. Concretament, el president de l'Associació Internacional de Línies de Creuer d'Espanya (CLIA), Alfredo Serrano va assegurar que "l'actitud violenta d'alguns grups de persones que es manifesten pot provocar un canvi de programació amb vista a la pròxima temporada". A més, va assegurar que aquestes protestes "preocupen el sector".

Per contra, mentre els illencs surten al carrer per exigir aquest canvi de model i la reducció de l'arribada de creuers als ports de l'Arxipèlag, la realitat és que aquest model turístic és el preferit pels residents a les Balears quan van de vacances. Segons va detallar el president de l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de les Balears (Aviba), Pedro Fiol, "els creuers són precisament el viatge que més contracten els illencs". "Ens queixam, però quin és el producte més venut?", ironitzava Fiol setmanes abans de la manifestació.

stats