Balears té vuit jutges menys que Europa per 100.000 habitants
La manca de mans és un dels motius per anar a la vaga el 22 de maig, amb prop de 300 convocats
PalmaAquest dimarts la justícia es paralitzarà a tot l’Estat. Diuen que ho fan per ells, pel sistema i també perquè la justícia que hi ha no és la que mereixen els ciutadans.
A Balears hi ha prop de 300 professionals cridats a fer vaga entre jutges i fiscals. Un dels principals motius? Falten mans. La ràtio de jutges a les Illes és de 13,4 per 100.000 habitants, mentre que a Europa arriba a 21. A l’Arxipèlag es demanaven 250 jutges i fiscals més al llarg de cadascun dels propers quatre anys per arribar a les ràtios europees i només n’arribaren 65. El dèficit de professionals genera un mal funcionament del sistema, però a això se li ha d’afegir, entre altres coses, la manca de funcionaris, la implantació d’un sistema digital que no acaba de funcionar i el malestar perquè tots els sectors recuperen els drets retallats durant la crisi menys el seu.
La reclamació no és nova. El juny del 2016, fins a set associacions a escala estatal -quatre de jutges i tres de fiscals- varen subscriure 14 propostes per millorar el sistema enfocades a suplir totes aquestes mancances i, també, reforçar la independència judicial. Davant la manca d’una resposta del Ministeri de Justícia, des del passat 5 d’abril, surten cada dijous a les portes dels jutjats en una aturada setmanal de protesta d’una hora, un seguiment de la qual fa pensar que la vaga de dimarts pot ser històrica.
“Només per parlar de retribucions ja hem fet sis reunions, la darrera aquesta setmana”, explica Catalina Martorell, portaveu de Jutges i Jutgesses per la Democràcia de Balears. “No ve el ministre Catalá, envien interlocutors que venen sense propostes, sense tenir les coses clares, cap solució satisfactòria”, lamenta.
Dins l’àmbit judicial ja hi ha mala maror perquè les peticions es remunten, oficialment, a fa un any. “Hem tingut una decepció rere l’altra. Fa tant de temps que reclamam que pensàvem que arribaríem a un acord”, explica.
Les retribucions centren bona part de la crítica perquè els de justícia són els únics treballadors de l’Estat que no han recuperat la retallada econòmica que patiren durant la crisi. Però no només això, “també ens varen retallar drets com els permisos per a la conciliació. Parlam de dignitat laboral”, afegeix Martorell, qui recorda que dins la professió també es fan substitucions forçoses, és a dir, no es posen substituts durant les baixes o les vacances. “És massa càrrega de feina i volem un sostre”.
La vaga es farà arreu de l’Estat, no només a les comunitats que no tenen les transferències de justícia perquè els problemes són similars arreu. “També falta personal”, recorda Martorell. “És una vergonya que no s’ompli la borsa amb interins per cobrir les places de funcionaris, ja que sense ells tampoc no funcionam”.
Des de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria, Gabriel Oliver confirma que les darreres reunions “han estat estèrils” i, al final, “les propostes no s’han escoltat”. Oliver té la sensació que ara “més que mai hi ha motius per anar a la vaga”. Certament, les mancances als jutjats són greus de manera generalitzada però especialment als de violència sexual, els socials i la secció penal de l’Audiència.
El fiscal Eduardo Navarro, representant d’Unió Progressista de Fiscals, lamenta que no hi hagi cap novetat pel que fa les negociacions. “Hi ha reunions però cap full de ruta”, explica. Hi ha un debat però no es negocia i, segons Navarro, a Balears el problema s’agreuja pels efectes de la justícia digital atès que és la comunitat amb més càrrega de feina.
Segons el fiscal Ladislao Roig, que també ha aturat els dijous en senyal de protesta, “la manca de mitjans estructurals de l’Administració de Justícia, la manca de respecte als jutges i fiscals per part dels poders públics i, concretament, el sistema de digitalització de la justícia, perquè és dolent i no serveix”, en són motius més que suficients.
Dins el sector ja s’han sentit les primeres veus que demanen la dimissió d’un ministre que no aporta solucions. La degana de Palma, Sonia Vidal, aclarí en una entrevista que “un ministre que no pot garantir la independència judicial és un ministre que ha de dimitir”.
Propostes per a la millora de la justícia
Per reforçar la independència judicial (Consell General del Poder Judicial), es demana: 1. Igualtat i exclusivitat
Reforç de la independència judicial assegurant la igualtat i l’assistència a les minories, substituint el funcionament presidencialista pel col·legiat de l’òrgan; dedicació exclusiva dels vocals i recuperació de les competències d’abans que entràs en vigor la Llei Orgànica 4/2013.
2. Empar dels membres
El CGPJ ha d’emparar de manera efectiva els membres de la carrera judicial davant qualsevol atac a la seva independència. Es critica el poc ús del procediment d’empar previst en els articles 14 de la LOPJ i el 318 del Reglament 2/2011.
3. Limitació dels mandats
Els nomenaments d’alts càrrecs judicials s’ha de definir prèviament i han de fer-se amb transparència i amb limitacions del mandat amb una fixació de criteris objectius basats en el mèrit i la capacitat i igualtat de gènere. Per al Suprem i els Tribunals Superiors és necessària una majoria qualificada.
4. Magistrats autonòmics
Suprimir els magistrats designats pels parlaments autonòmics.
Modernització de l’Administració de Justícia
5. Inversions garantides
Un pla d’inversió suficient i prolongat que assegur un servei amb qualitat i amb garanties, a més d’una resolució ràpida per evitar la precarització.
6. Més personal
Inversions que garanteixin la modernització de l’Administració de Justícia incrementant el personal per equiparar-lo amb la mitjana europea, modernitzant instal·lacions, amb un expedient judicial útil i operatiu…
7. Planta judicial
Racionalitzar la planta judicial implantant tribunals d’instància, garantint l’accés a la justícia, eliminant la figura de les adscripcions forçoses i dotant els jutges i jutgesses amb els mitjans tècnics necessaris per desenvolupar la seva funció jurisdiccional utlititzant les noves tecnologies.
8. Revisió experiències pilot
Revisar l’oficina judicial sobre les experiències pilot perquè sigui més eficient, coordini i delimiti funcions. Ha de donar suport i facilitar la tasca dels òrgans.
9. Fer compatibles els sistemes
Compatibilitzar els diferents sistemes de gestió estatal segons la comunitat.
10. Reforç a Anticorrupció
Dotació amb mitjans materials adequats als funcionaris i un reforç especial a l’auxili dels òrgans judicials i fiscals que es dediquen a l’anticorrupció.
Condicions professionals
11. Recuperar drets
Convocatòria immediata de la mesa prevista per la Llei de retribucions per tal de reclamar la recuperació de les retallades fetes els darrers set anys.
12. Vacances i permisos
Reclamar la recuperació del règim de vacances i permisos vigent en el moment de la supressió i la reducció per la Llei Orgànica 8/2012, de 27 de desembre, així com el permís de paternitat.
13. Sostre a les càrregues de feina
Implantar unes càrregues màximes de feina amb la participació de les associacions judicials en la fixació d’aquestes i l’adopció de mesures preventives davant els riscos psicopsocials.
14. Assistència mútua
Garantir una adequada assistència de la Mutualitat General Judicial per resoldre la problemàtica específica plantejada en tot moment pels jutges i per les jutgesses.