MEDI AMBIENT
Societat07/04/2018

Balears mira cap a Itàlia per combatre la ‘Xylella’

Els darrers experiments amb infiltració de zinc i coure a oliveres malaltes han tingut bons resultats

Miquel Barceló
i Miquel Barceló

PalmaL’afectació del bacteri Xylella en molts cultius a escala mundial està activant tota una sèrie d’estudis per combatre’l o, almanco, reduir els efectes devastadors que té a hores d’ara en totes les regions on està implantat, entre les quals hi ha les Illes Balears. En aquest sentit, els darrers experiments en el tractament del bacteri duits a terme a la regió d’Apúlia, al sud d’Itàlia, ha obert una porta a l’esperança, segons acaba de publicar la revista Olimerca, especialitzada en el sector de l’oli.

La infiltració d’un compost basat en zinc i coure, més hidràcids d’àcids cítrics (Dentamet), aplicada a oliveres de les varietats Cellina di Nardo i Ogliarola, afectades de Xylella fastidiosa de la subespècie pauca, han fet reverdir els arbres tractats, mentre que els que no ho han estat han acabant morint, segons la informació que publica Olimerca.

Primeres conclusions

L’arbrat en estudi va rebre sis aplicacions de tractament entre abril i octubre, excloent els mesos de juliol i agost, “i varen minvar els símptomes” del declivi de les oliveres, que ara es troben en bon estat vegetatiu. Amb l’aplicació in vitro del compost fitosanitari i posteriors controls, es va verificar que el xilema transportava el tractament a totes les branques i fulles, i es va constatar “una reducció dràstica de densitat de cèl·lules de Xylella fastidiosa dins les fulles dels arbres tractats”, cita la revista.

Cargando
No hay anuncios

Quant a aquestes informacions que també han arribat a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el director general d’Agricultura, Mateu Ginard, creu que “cal ser cautelosos” amb aquest tipus de notícies, “perquè es necessita més experiència i s’han de valorar, atenent el fet que rere determinats estudis i investigacions sol haver-hi les grans empreses de productes fitosanitaris”.

No obstant això, Ginard diu que no s’ha de restar credibilitat a les primeres conclusions tretes de l’estudi realitzat en dues varietats concretes d’oliveres . “En el darrer viatge que, des de la Conselleria, férem a Itàlia, ens digueren que els tractaments experimentats contra la Xylella havien estat negatius, però això no vol dir que ara hi hagi resultats en sentit positiu ”, adverteix Ginard, a la vegada que assegura que la Conselleria seguirà de prop i amb interès les notícies sobre els assajos que vagin arribant des del sud d’ Itàlia, on la Xylella fastidiosa ha obligat a arrabassar milers d’hectàrees de cultius d’oliveres, en aplicació del pla d’erradicació dictat per la Unió Europea.

Des de la Conselleria se subratlla que a les Balears, declarada també zona afectada de Xylella, s’està aplicant la Decisió 789/2015 de la UE, que permet a les Illes aplicar una estratègia de contenció molt menys dràstica, atès que hi ha 18 espècies vegetals afectades pel bacteri i la seva propagació actual és de tal dimensió que fer efectiu el pla d’erradicació suposaria eliminar la major part de massa forestal balear.

Cargando
No hay anuncios

Amb els mitjans disponibles, el Govern aplica determinats controls sobre la plaga i n’arrabassa i crema les plantes que donen positiu.

L’ullastre, el gran afectat

A la darrera actualització de dades sobre l’afectació de la Xylella fastidiosa, de data 23 de març d’enguany, se’n compten 653 casos positius (414 a Mallorca, 105 a Menorca i 134 a Eivissa), 169 dels quals corresponen a ullastres, 157 a ametlers, 90 a oliveres i 54 a vinyes; la resta afecta unes altres 14 espècies vegetals.

Cargando
No hay anuncios

A l’espera de trobar un tractament efectiu contra la Xylella, des del departament de Sanitat Vegetal de la Conselleria s’insisteix en la prevenció com a mètode per evitar la propagació del bacteri. Això vol dir aplicar bones pràctiques de cultiu, netedat del terreny i vigorització de les plantes. Un altre factor que ha agreujat la situació és que gran part dels cultius d’ametler s’ha vist malmesa per un cicle de molts anys de sequera, la qual cosa ha fet augmentar-ne la debilitat.

Programes de replantació

El programa de replantació d’arbres de fruit sec que el 2016 aprovà el Govern, amb una partida de 900.000 euros, es va liquidar amb un romanent de 190.000 euros i va permetre a la Conselleria obrir una segona convocatòria d’ajudes el 2017. Segons Mateu Ginard, aquesta partida s’ha exhaurit ràpidament, amb la qual cosa molts sol·licitants han quedat fora del programa, tot i haver replantat i haver avançat el finançament. Ginard assegura que “s’ha donat prioritat per ordre d’entrada” i, en primer lloc, a aquells peticionaris que no participaren en la primera convocatòria.

Cargando
No hay anuncios

Davant això, molts productors exclosos han fet arribar el seu malestar i protesta a les societats agràries, a través de les quals es varen tramitar les sol·licituds a la Conselleria per accedir al darrer pla d’ajudes, limitat als 190.000 euros sobrants de la primera convocatòria.

De moment, la Conselleria no ha obert cap línia d’ajuda per arrabassar l’arbrat de finques infectades de Xylella. A hores d’ara, només assumeix el cost d’eliminar els arbres que han donat positiu en l’anàlisi del bacteri.

A manca d’una política més severa de suport a la renovació dels sementers infectats, l’estampa grisa d’ametlers morts a la foravila avança sense aturall, especialment a Mallorca.