Les Balears necessiten 800 sanitaris més, segons l'associació de Defensor del Pacient
L'entitat va registrar 188 reclamacions per mala praxi mèdica a l'Arxipèlag, la xifra més baixa de la dècada
PalmaEl sistema sanitari públic de les Balears necessita devers 800 professionals sanitaris més, sobretot oncòlegs i pediatres. Aquesta és una de les conclusions que fa l'associació del Defensor del Pacient en la seva memòria de l'activitat del 2022, recollida per Europa Press. L'entitat posa el focus especialment en la situació de l'Atenció Primària, que qualifica de "demencial" per la manca de 350 facultatius.
Segons la memòria, el problema més important a la xarxa sanitària pública són les llistes d'espera. L'associació considera que el pla de xoc de 18 milions d'euros invertits l'any passat per l'IB-Salut per reduir les llistes d'espera "pràcticament no s'ha notat". En aquest sentit, ressalten que el retard mitjà per a una operació s'ha elevat als 121 dies, per damunt de la mitjana estatal. En concret, traumatologia i oftalmologia són els processos amb més volum de pacients en espera, mentre que cirurgia plàstica i neurocirurgia són les especialitats amb més demora.
Pel que fa a les reclamacions, en varen registrar 188 durant el 2022, la majoria relacionades amb les llistes d'espera i sis d'aquestes amb resultat de mort. Aquesta és la xifra més baixa de denúncies de la darrera dècada, en què la mitjana anual ha estat de 232 casos. És a dir, en la darrera memòria s'han registrat 44 menys del que és habitual.
A escala de l'Estat, han rebut 13.611 casos (455 més que el 2021), dels quals 699 han estat amb resultat mort (71 més que l'any anterior). Aquestes dades es tradueixen que al llarg de l'any varen reclamar 37 casos al dia per mala praxi mèdica. Les Illes se situen entre les comunitats de "zona baixa" d'estadística.