Les Balears, pioneres a generar energia renovable a partir de les ones de la mar
En 100 metres quadrats permetrà produir la mateixa energia que en 1.200 metres quadrats de plaques fotovoltaiques
Les ones de la mar ajudaran a partir d'ara les Balears a produir energia renovable, mitjançant una turbina hidràulica marina que en 100 metres quadrats permetrà produir la mateixa energia que en 1.200 metres quadrats de plaques fotovoltaiques, segons ha informat aquest dijous el fundador de Renewable Ocean Energy, Antoni Canyellas.
El sistema hidràulic d'aquesta turbina presenta la capacitat d'aprofitar l'energia produïda per les ones quan aquestes trenquen contra els espigons, ja que genera una electricitat mitjana de 15 KW per hora, a 25 KW hora per unitat, segons ha detallat l'entitat en una nota de premsa. Perquè això succeesqui, s'ha de construir un ancoratge auxiliar als espigons dels ports
Durant tot el dia
L'aplicació d'aquest sistema permetrà eliminar les emissions contaminants dels ports, controlar la contaminació acústica i generar energia renovable durant les 24 hores del dia. A més, l'entitat ha destacat que les Balears són pioneres en aquest sistema, ja que, actualment, "no existeix cap tecnologia igual en termes de rendiment i cost".
La Universitat de les Illes Balears (UIB) juga un paper clau en el desenvolupament del projecte, amb la participació dels departaments de Física, Biologia Marina i Telecomunicacions Informàtiques, que suposen la implicació d'uns 15 investigadors. D'aquesta manera, la UIB controla i monitoritza el sistema de turbines i analitza l'impacte ambiental, entre altres coses.
"Per a la UIB, participar en el projecte constitueix una oportunitat per consolidar alguns dels nostres grups d'investigació emergents que tenim a les àrees d'energies renovables i la possibilitat de promocionar altres grups que ja tenim consolidats en àrees com l'electrònica o tecnologies marines", ha dit el rector de la UIB, Jaume Carot.
"Suposa una democratització de l'energia, afavoreix que els països amb pocs recursos puguin tenir un sistema d'energia renovable, barat i sostenible i que es pot fabricar a qualsevol país, amb materials locals", ha manifestat Canyellas, qui ha subratllat que aquest sistema no ha vingut per substituir cap de les renovables actuals.