Pressupostos
Societat 16/11/2023

Les Balears reclamen a l'Estat el mateix tracte que Canàries en la gratuïtat del transport públic

El Govern destinarà 274 milions a millorar les polítiques d'habitatge i mobilitat, i recupera les dietes a l'Ibavi

3 min
Reunió de la Comissió d'Hisenda

PalmaLa Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat comptarà fins a 274 milions per al 2024. Així ho ha explicat davant la Comissió d'Hisenda i Pressupostos del Parlament de les Illes Balears, la consellera Marta Vidal qui ha aclarit que al pressupost inicial de 240 milions s'han d'afegir 24 milions del Factor d'Insularitat i 10 milions de l'Impost de Turisme Sostenible. Vidal ha incidit en el fet que tant les polítiques per facilitar l'accés a l'habitatge com la millora del transport públic són "prioritats" per al Govern, en concret, s'ha referit a l'increment del ritme inversor en la construcció d'habitatge de protecció pública i l'agilització de la gestió de les ajudes per al lloguer i per a la rehabilitació energètica d'habitatges, entre d'altres.

La consellera ha aprofitat la seva intervenció per referir-se als diversos acords entre partits per a la investidura. En aquest sentit, ha anunciat que el Govern balear reclamarà a l'executiu central el mateix tracte que Canàries en cas que aquest arxipèlag rebi una bonificació del 100%, i que així el pròxim any s'aporti a les Illes el finançament estatal necessari per a la gratuïtat del transport públic, més enllà de les bonificacions a determinats col·lectius.

Es crea l'Observatori de l'Habitatge

Una de les novetats del pressupost per al 2024 del departament de Marta Vidal és la inclusió d'una partida de 200.000 € per crear l'Observatori de l'Habitatge de les Illes Balears, una plataforma d'intercanvi d'informació i propostes, per a la planificació, estudi i anàlisi de la realitat de l'habitatge a cada illa i del sector.

Altres qüestions que ha destacat, en concret en l'àmbit de l'habitatge, és la previsió de signar més de 20 convenis amb ajuntaments i entitats per a la cessió de sòl on poder construir noves promocions d'habitatge de protecció pública. També s'ha assenyalat l'increment de la partida de fins a 12 milions per al programa Garantia Hipoteca Ibavi. En el cas dels ajuts de lloguer per al 2024, es preveuen 9,2 milions, ja que s'inclou quasi mig milió per al Bo Lloguer Jove, finançat amb fons estatals.

Per la seva banda, l'Institut Cartogràfic i Geogràfic de les Illes Balears augmenta el pressupost un 6,4%, fins a 1,34 milions, i juntament amb la direcció general, treballarà en l'elaboració d'una llei de cartografia amb la qual dotar les Illes d'un sistema cartogràfic propi.

En matèria de mobilitat, la consellera Vidal ha confirmat que per al 2024 s'augmentarà la flota del transport públic, amb la incorporació de 10 autobusos i cinc trens, i ha anunciat que s'incorporaran més maquinistes.

També ha destacat que es continuarà amb les obres de l'ampliació de la línia de la UIB fins al Parc Bit, i s'inclou la remodelació i millora dels tallers de Son Rullan. En aquest sentit, també ha manifestat que el Govern no ha aturat cap projecte ferroviari de l'executiu anterior, sinó que tots continuen les seves tramitacions. A més, la consellera ha defensat que les Balears han de recuperar un conveni ferroviari amb el govern d'Espanya per rebre el finançament estatal per dur a terme els projectes d'ampliació de la xarxa ferroviària.

Les dietes de l'IBAVI

Des de l'oposició, el socialista Marc Pons ha demanat a la consellera sobre la recuperació de les dietes del Consell d'Administració de l'Ibavi, que suposen un total de 9.600 euros. La consellera ha justificat aquesta despesa explicant que "ara el consell d'administració es fa a les tardes i, a més, consideren que ser membre del consell d'administració significa prendre decisions, no són reunions per ratificar decisions d'altri. Creiem que la feina s'ha de dignificar".

El Consell d'Administració de l'Ibavi està integrat pel president i deu vocals. El càrrec de president correspon a la consellera, mentre que, del total de vocals, vuit formen part de l'estructura de la CAIB i dos són nomenats lliurement entre persones de competència reconeguda.

stats