Les Balears registren prop de 2.000 intents de suïcidi el 2023, una mitjana de deu al dia
Aquesta xifra suposa una reducció respecte de l'any anterior, quan se'n varen reportar 2.037 casos
PalmaEl SAMU 061 ha registrat de mitjana deu temptatives de suïcidi al dia a les Balears, 1.962 en total durant el 2023, cosa que suposa una reducció respecte a les xifres de l'any anterior, quan se'n varen reportar 2.037 casos.
Així ho ha explicat aquest dilluns la Conselleria de Salut, Manuela García, i ho ha recollit Europa Press. La consellera ha visitat les instal·lacions de la Central de Coordinació del SAMU 061, per conèixer les funcions que fan els tres nous psicòlegs clínics que varen començar a fer-hi feina a mitjan gener, per atendre la població en general i el mateix personal del SAMU.
García ha assenyalat que el seu principal objectiu és atendre el ciutadà que sofreix una emergència des del punt de vista "global i integral, i no només assistencial sanitària", sinó també pel que fa a "les necessitats emocionals que pugui tenir en aquell moment".
D'aquesta manera, les Illes es converteixen en la tercera comunitat autònoma a implementar aquest servei després de Madrid i Catalunya, i els psicòlegs oferiran servei tots els dies a l'any, de 8 h a 20 h.
Pel que fa a les xifres sobre temptatives suïcides, el gerent del SAMU 061, Eloy Villalba, ha explicat que abans de la pandèmia tenien "poc control" d'aquest tipus de pacients i després de la pandèmia es varen començar a "codificar" perquè "l'augment de casos va ser cridaner".
Villalba ha subratllat que en el darrer any s'ha fet un control "més estricte" i que, d'aquests deu casos diaris, aproximadament sis són de persones diferents i la resta, de persones reincidents, per la qual cosa no es registren com un codi nou, sinó que es tracten com el mateix cas de la primera trucada.
Quant al percentatge de treballadors de la plantilla del SAMU 061 que poden requerir aquests serveis psicològics, ha indicat que la idea d'incorporar aquest perfil professional és perquè els treballadors "tenen una càrrega emocional molt alta" i això "s'ho acaben enduent a casa". Per això, pretenen que, d'aquesta manera, "la qualitat del 061 no es vegi ressentida". Això no obstant, ha argumentat que la incidència de problemes de salut mental en els 950 treballadors de la plantilla del servei d'emergències no és molt diferent a la de la resta de sanitaris.
Incorporació de psicòlegs clínics a l'Atenció Primària
D'altra banda, la Conselleria ha fet referència a les xifres de treballadors 'cremats' del servei de salut, que durant la pandèmia arribaven al 60% i després van baixar al 55%, però que en cap cas "han arribat a les dades prepandèmiques". En relació amb la incorporació de psicòlegs clínics a l'Atenció Primària, García ha especificat que serà "progressiva" perquè "hi ha un problema d'espai a molts centres de salut", de manera que s'haurà d'adaptar.
En aquesta línia, ha assenyalat que es traurà la convocatòria d'aquestes places, però dependrà de si hi ha psicòlegs que puguin fer feina a Primària i de la capacitat dels centres per allotjar-los, per la qual cosa s'haurà d'organitzar amb la gerència de Primària.
En total, el SAMU 061 va gestionar 698.439 trucades telefòniques el 2023. Pel que fa a les intervencions, va assistir 211.194 pacients, un 4% més que l'any anterior. Del total de pacients, 171.533 varen necessitar mobilització de recursos. Finalment, quant al tipus de trasllats, 7.448 varen ser interhospitalaris i 1.377 varen ser entre illes.