Les Illes Balears, en risc alt per covid-19 a les portes de Nadal
L'Arxipèlag pateix l'expansió de la sisena onada i l'amenaça de l'òmicron, però manté estable la pressió als hospitals gràcies als nivells de vacunació
PalmaLa sisena onada a les Illes Balears ja encén les alarmes. La corba de contagis està en plena expansió, amb el pont de la Constitució aquests dies i a les portes de Nadal. La Conselleria de Salut va notificar divendres més de mig miler de contagis nous en un dia, una xifra que no s’assolia d’ençà de l’estiu. Abans del tancament d’aquest setmanari, la incidència acumulada de covid-19 a l’Arxipèlag ja fregava els 300 casos per 100.000 habitants, llindar a partir del qual es considera que un territori està en risc alt. I la previsió és que aquest indicador encara continuï pujant, a causa de les reunions socials que hi haurà durant les festes. A aquesta situació s’hi suma l’amenaça de la variant òmicron, de la qual encara se sap poca cosa, però que preocupa els països europeus perquè es tem que sigui més transmissible que les anteriors i tingui més capacitat per escapar-se de la vacuna.
“Malauradament, la sisena onada progressa adequadament a la Comunitat”, lamentava la consellera de Salut, Patricia Gómez, en roda de premsa, tot assegurant que ja hi ha “una transmissió comunitària clara i en augment”. Si es compara amb la situació epidemiològica que hi havia a les Illes en aquestes dates, l’any passat es notificaven menys contagis, però, en canvi, hi havia el doble de pacients hospitalitzats –com es pot veure en els gràfics. I aquesta estabilitat hospitalària és gràcies a l’efecte de les vacunes: l’any 2020 ningú estava immunitzat i, ara com ara, el 83% de la població diana té la pauta de vacunació completa contra el covid-19. Si ens fixam en la població total de les Illes, la cobertura davalla fins al 79,9%.
“Quant a contagis, arribam a Nadal amb una situació molt pitjor que l’any passat, i això fa que el risc de transmissió durant les festes sigui molt més gran, fins i tot amb les vacunes”, sosté l’epidemiòleg de l’àrea de Salut de Menorca, Maties Torrent. Remarca que “la vacuna és l’arma principal de què disposam per controlar la pandèmia, contra el desenvolupament greu de la malaltia i per prevenir la mort”, però recorda que “no és tan eficaç a l’hora d’evitar contagis, i el virus continua circulant entre la població”. En aquest sentit, afirma que fins que no hi hagi el 100% de la població vacunada el virus continuarà circulant i mutant. La transmissió encara és més fàcil –continua l’epidemiòleg– en aquesta època de l’any, en què s’està més en interiors pel fred i s’acumulen festes que promouen les trobades socials. A més, subratlla que hi ha una relaxació per part de la ciutadania quant al compliment de les mesures bàsiques: mascareta, distància i ventilació.
Tot i que l’evidència mostra clarament que “la repercussió als hospitals no té la magnitud d’altres onades, si pugen molt els casos, pot ser prou important”, opina Torrent. De fet, a Menorca, l’hospital Mateu Orfila ha hagut de reduir les cirurgies a la meitat perquè tenen cinc de les set unitats de cures intensives ocupades. Per ara, la resta de centres hospitalaris de les Illes continuen en plena activitat. L’Atenció Primària sí que ha patit un increment de la pressió molt important: en una setmana, han passat de fer el seguiment de 2.874 infectats a atendre’n 4.169, 1.295 casos més.
La incertesa de la variant òmicron
“La situació em preocupa més del que em preocupava fa una setmana”, admet el metge de l’Escuela Andaluza de Salud Pública Joan Carles March. Valora positivament que tinguem “un percentatge de vacunació raonable”que fa que els ingressos “encara estiguin molt lluny de qualsevol altra onada”. Així i tot, l’inquieten les conseqüències de les trobades de Nadal i la presència de la variant òmicron.“Sembla que no és gaire perillosa, que genera símptomes bastant lleus”, exposa. Però afegeix que “també hi ha indicadors que marquen que afecta més la població jove i el sistema hospitalari de Sud-àfrica s’ha tensat pel nombre de contagis entre gent jove”. Amb tot, adverteix que aquesta informació “s’ha de posar en quarantena” perquè encara no hi ha prou evidència. En el mateix sentit s’expressa Torrent: “Tot és molt nou, però les preocupacions estan justificades perquè el que és segur és que té moltes més mutacions que variants anteriors i no està clar quina protecció donarien les vacunes actuals”. Cal recordar que, a les Balears, s’havien confirmat dos casos d’aquesta mutació fins divendres.
En el conjunt d’Espanya, ja s’havien confirmat set casos d’aquesta mutació, considerada d’alta preocupació (VOC). Els dos primers contagis es varen detectar a Madrid, que dijous en va identificar un altre sense vincles amb cap viatge. A més, Catalunya va confirmar-ne dos més. Com que es tracta d’una mutació VOC, els contactes de contagiats per òmicron hauran de fer quarantena obligatòria malgrat estar vacunats, tal com marca el protocol del Ministeri de Sanitat. Ara com ara, amb la variant delta –que provoca pràcticament la totalitat dels casos a les Balears i l’Estat–, els contactes amb pauta completa no han de fer quarantena, però sí que es fan una prova i, si és positiva, s’han d’aïllar.
“Encara tenim molt poca informació real”, afirma el cap del Servei de Microbiologia de Son Espases, Antonio Oliver. “Preocupa, l’hem de vigilar, però no s’ha d’alarmar més del necessari”, afegeix. I subratlla que, per ara, es tracta de casos esporàdics a la comunitat. Segons el que se sap fins ara, “no sembla que generi quadres especialment greus i sí que sembla que és bastant transmissible”. Quant a l’eficàcia dels vaccins, afirma que “és possible, o no, que hi hagi una certa reducció de l’eficàcia, però sabem que d’eficàcia en tindran segur, continuarà sent recomanable vacunar-se, contra aquesta variant i altres”, sosté.
Més enllà de l’obligatorietat de presentar el Certificat Covid en la restauració i l’oci nocturn, el Govern balear no preveu, per ara, endurir les restriccions, malgrat la pujada de la corba de contagis. “De mesures, n’hi ha suficients. El que s’ha de fer és complir-les”, insistia Gómez aquesta setmana en declaracions als mitjans. La normativa entra en vigor aquest dissabte i s’allargarà fins al 24 de gener. A escala estatal, el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergència Sanitàries, que depèn del Ministeri de Sanitat, va recomanar dimarts “limitar el nombre de persones en esdeveniments públics i socials, especialment durant les festes de Nadal”, per la variant òmicron. Així i tot, encara no s’ha acordat res al Consell Interterritorial, on es reuneixen les comunitats.
March considera que estendre l’obligatorietat del Certificat Covid “està bé”, perquè incita la població a vacunar-se si no ho ha fet, però recorda que “no garanteix que no hi hagi contagis”. Amb la situació epidemiològica actual, el professor opina que s’haurien de plantejar algunes mesures a l’oci nocturn,“perquè és un ambient on probablement és difícil que es mantingui el control que hi hauria d’haver”. Si la situació empitjora, també veuria necessàries restriccions a altres espais amb més risc, com els bars i restaurants. “Hi ha massa tranquil·litat. Com que estam vacunats, hi ha la sensació que no passarà res i sí que passa”, opina. Un punt positiu que esmenta és el fet que començarà la vacunació dels infants majors de cinc anys a mitjan desembre, si es compleixen els terminis previstos per Sanitat. “La incidència entre la població escolar és més elevada que la general i, per tant, el fet que estiguin vacunats ajudarà que es redueixin els contagis i protegirà més les persones convivents”, tanca March. Per la seva banda, Torrent creu que “la situació per Nadal pinta malament” i “hem d’extremar les precaucions”. Per les festes, defensa que “la interacció social hauria de ser mínima i les precaucions, màximes”. “La mascareta ha de tornar a ser un element de primeríssima necessitat”, insisteix.
Impacte a les escoles
L’acceleració dels contagis a la comunitat ja impacta a les escoles i la Consellera de Salut va admetre divendres que “hi ha dificultats” a causa del “gran nombre de casos” i grups confinats. En aquest sentit, va dir que la situació actual suposa “un volum de feina molt considerable” tant per als docents com per als sanitaris i que s’ha d’ajudar que el protocol, “sigui una mica més senzill”.
Segons les darreres dades del Govern, hi ha 1.488 alumnes de 71 grups escolars en quarantena. El 98,5% de les infeccions corresponen als nivells d’Infantil i Primària, en els quals l’alumnat no està vacunat. Actualment, la incidència de coronavirus entre la població menor de 16 anys és la segona més alta dels grups d’edat a les Illes Balears (368 contagis per 100.000 persones), després de la franja de 40 a 49 anys (345 casos per 100.000 habitants).