Les Balears, la destinació de l'Estat que més creuers rep: "La contaminació podria arribar als nivells de Barcelona"
Les Illes han estat escala de 101 creuers, un 13,7% més que l'any passat
PalmaLes Balears s'han convertit en la destinació de l'Estat que més creuers turístics rep, segons constata el darrer informe de Ports de l'Estat. 584 creuers han arribat als ports de l'Arxipèlag durant els primers nou mesos d'aquest any, un 2,5% més que l'any passat. Per contra, el port de Barcelona, que sempre havia liderat aquest rànquing, ha rebut 573 creuers, un 2,7% menys. La següent destinació preferida per aquest tipus de turisme durant aquest 2024 han estat les Canàries. Pel que fa a setembre, els creuers que han rebut les Illes s'han incrementat notablement, amb 101 escales, un 13,7% més que en el mateix període de l'any passat.
El portaveu de la Plataforma contra els Megacreuers, David López, ha titllat la situació de "preocupant" pel que fa a la qualitat de vida, de l'aire i de l'economia de les Illes. "Que els ports de les Balears arribin a xifres similars a les de Barcelona significa que aviat hi podrien tenir els mateixos índexs de contaminació", diu, i recorda que Barcelona va ser "la ciutat més contaminada de l'Estat el 2022. "És molt mala notícia per a Palma i les Balears", ha lamentat, ja que enguany també han augmentat el nombre d'escales totals, sobretot al port de Maó, "amb una allau d'arribada de creuers", afegeix. D'aquesta manera, López considera que l'acord per limitar els creuers que es va pactar la legislatura passada "ha resultat ser totalment insuficient".
La voluntat de la plataforma és que, a l'hora de renovar l'acord, el Govern aposti per minvar el turisme de creuers i limitar-ne l'arribada a un vaixell al dia. Ara bé, López matisa que seria òptim que no n'arribàs cap creuer per a la sostenibilitat ecològica i econòmica de Ciutat, segons les directrius i normatives en matèria de sostenibilitat marcades per la Unió Europea.
El geògraf Ivan Murray atribueix l'augment de creuers a una activitat turística "frenètica" d'ençà que va acabar la pandèmia. "El turisme forma part de la locomotora del capitalisme mundial", assenyala, i aquesta activitat és més intensa a llocs ja turistitzats com Mallorca. Murray també creu que les mesures que s'han aplicat han estat "un fracàs". "No només no ha minvat l'arribada de creuers, sinó que n'han arribat cada vegada més".
Amb tot, el professor apunta que el turisme de creuers és una de les indústries més agressives del turisme low cost i ha apuntat que el port de Palma és una de les destinacions preferides d'aquest tipus de turisme, que gairebé no genera ingressos a la ciutat de destinació. Pel que fa a les mesures del Govern i de l'Estat, Murray és pessimista. "No veig que hi hagi cap intenció de canviar un model que vulnerabilitza cada cop més aquestes Illes. Es limitaran a fer anuncis polítics a cop de titular, sense anar al fons de la qüestió", critica. Fonts de la Conselleria de Turisme no han volgut fer declaracions sobre aquesta situació.