Societat31/05/2019

Les Balears tenen un 37% de temporalitat dins l'Administració Pública, segons la Unió Sindical Obrera

Denuncien que el Parlament no hagi admès a tràmit la iniciativa per fer concursos extraordinaris de mèrits

A. S.
i A. S.

PalmaLa Federació de Treballadors Públics de la Unió Sindical Obrera (USO) ha presentat un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional contra la decisió del Parlament de desestimar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de fer concursos extraordinaris de mèrits a les administracions públiques de les Balears. La intenció de la proposta és deixar de banda la jerarquia normativa establerta per tal de reduir la temporalitat i, alhora, donar l'oportunitat als "interins eterns" –segons una nota– d'aprofitar la seva experiència.

Segons el mateix comunicat, la cambra autonòmica ha fet servir l'"excusa" que la iniciativa contravenia a la legislació bàsica de l'Estat. Per això, el sindicat denuncia que les Illes tenen un 37% de temporalitat dins l'Administració Pública: segons les dades facilitades pel Govern, dels 4.177 treballadors, 1.542 són temporals, cosa que "infringeix" una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, segons ha explicat Luis Deleito, secretari general de la Federació Nacional de Treballadors Públics d'USO.

Cargando
No hay anuncios

En una roda de premsa aquest divendres dematí, Deleito ha manifestat la seva "preocupació" respecte que els acords amb els sindicats majoritaris de funció pública siguin finalment de "destrucció d'ocupació", ja que "no es poden considerar noves places aquelles que estan ocupades durant anys per interins". També ha explicat que, a diferència de les Balears, Andalusia i Extremadura sí que han acceptat iniciatives legislatives populars similars. Ha destacat, a més, que el Parlament canari va aprovar un concurs de mèrits excepcional per consolidar com a personal fix certs treballadors temporals públics de més de 50 anys.

El sindicat defensa en un altre comunicat que l'existència a les Balears de treballadors públics interins o indefinits no fixos de llarga durada és conseqüència directa dels "incompliments" i "abusos" per part de l'Administració de la normativa de funció pública, cosa que fa necessari establir de manera excepcional mecanismes de sanció al "frau" en la seva contractació. La mateixa nota hi afegeix que la congelació d'ofertes d'ocupació pública durant els anys de la crisi ha "elevat artificialment" la temporalitat, implicant que la recurrència de les interinitats no tingui "cap justificació".