Drets humans
Societat 17/09/2024

Les Balears, el territori de l'Estat amb més taxa de dones en situació de prostitució

De les 114.576 prostitutes a l'Estat, 6.154 es troben a les Illes

3 min
La prostitució va moure 41 milions d’euros a Palma el 2023.

PalmaDe les 114.576 dones en situació de prostitució a l'Estat, 6.154 es troben a les Illes Balears. Així es desprèn d'un macroestudi que està elaborant el Ministeri d'Igualtat, i que analitza els anuncis que publiciten l'explotació sexual d'aquestes dones. Segons els primers resultats d'aquesta investigació, les Illes són la comunitat amb una major taxa de dones que es prostitueixen a través d'anuncis web, amb una ratio de 121,38 per cada 10.000 dones majors de 18 anys, l'1,21% de les adultes. La segueix Catalunya, amb una taxa de 103,86, així com el País Valencià (73,5) i Cantàbria (72,78). La mitjana estatal és de 56 dones en situació de prostitució per cada 10.000 dones majors d'edat.

Del total de dones en situació de prostitució al conjunt de l'Estat, 92.496 podrien ser víctimes del tràfic de persones, tal com ha explicat la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, en roda de premsa. Segons recull Europa Press, la ministra ha insistit que el risc és encara més elevat per a 9.764 d'aquestes dones. Encara que les Illes són la comunitat amb més dones en situació de prostitució en relació a la població, en nombres absoluts Catalunya és la comunitat amb més dones en aquesta situació: 34.759. La segueix Madrid, amb 20.549, València, amb 16.314, i Andalusia, amb 9.026.

En l'avançament de l'informe, que es donarà a conèixer complet a l'octubre, els investigadors destaquen que almenys el 75% de les víctimes de tràfic de persones haurien estat anunciades a internet. Per fer l'estudi, s'han analitzat 645.000 anuncis de prostitució o cites. Per tant, amb aquest anàlisi, el govern espanyol intenta fer una aproximació quantitativa a quina és la situació de tràfic, explotació sexual i prostitució de dones a Espanya, amb data de 2023. "Allò que no es parla no existeix", ha defensat la ministra Redondo: "És necessari tenir una xifra aproximada d'una població oculta i de difícil accés, com són les dones i les nines víctimes de tràfic, explotació sexual i prostitució, per poder conèixer la magnitud del problema".

La majoria, joves

El 31% dels anuncis no especifica l'edat de les dones. Pel que fa a la resta, el 60,25% són menors de 36 anys. Així, segons la informació disponible la majoria tindrien entre 25 i 36 anys (el 32%), seguides del grup de dones d'entre 18 i 24 anys (28%). D'altra banda, un 7% es trobaria entre els 37 i els 45 anys, i un 1,6% entre els 46 i els 55 anys. Pel que fa a la seva procedència, no hi ha dades fiables sobre el 29% de les dones afectades. Amb tot, el 51% s'identifiquen als anuncis com a "llatines" i el 16,32% com a "europees". Segons la nacionalitat, el 13,47% es defineixen com a espanyoles, el 28% com a colombianes, un 4,98% com a brasileres i un 4,86% com a veneçolanes.

363 dones diferents en el mateix número de telèfon

Segons els experts, quan un mateix número de telèfon serveix per contactar amb diverses dones, això pot ser indicatiu que estan essent prostituïdes per una tercera persona. Després de l'anàlisi dels telèfons, el Ministeri ha comprovat que hi ha 9.027 anuncis els telèfons dels quals estan associats a més d'un centenar de dones diferents. El cas més destacat és el d'un mateix número que serveix per contactar 363 dones diferents.

El govern espanyol ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nines i Nins, en què titlla el tràfic de persones d'"esclavitud moderna", i remarca que es tracta de persones vulnerables emprades "com a simple mercaderia, violant de manera flagrant els drets humans". Segons el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el 97,6% de les víctimes de tràfic són dones i nines. Per tant, aquesta pràctica té una "innegable dimensió de gènere", exposa l'executiu espanyol. A més, "les onades migratòries i el desplaçament forçat de persones pels conflictes armats són brou de cultiu per al tràfic de persones", remarquen en l'escrit.

El PSOE és abolicionista respecte a la prostitució. La ministra ha recordat que la proposició de llei del PSOE per castigar el proxenetisme va ser rebutjada al Congrés. Tot i això, el govern espanyol vol acabar la legislatura impulsant "una llei abolicionista similar a la francesa", ha explicat. La norma, en vigor des de fa vuit anys, penalitza el client i no les dones amb multes de 1.500 euros, que poden arribar als 3.750 en cas de reincidència. Redondo ha defensat, per tant, la necessitat d'"acabar amb una desigualtat salvatge i brutal que no és sostenible en una democràcia avançada com l'espanyola".

stats