Les Balears tindran el primer centre de naixements públic de l'Estat
L'espai, destinat a dones amb embarassos de baix risc, és una demanda històrica de col·lectius d'usuàries i comares
PalmaLes Illes Balears obriran el primer centre de naixements extrahospitalari públic de l'Estat, que s'ubicarà a les cases Son Espases Vell, envoltat d’una zona verda i orientat a la serra de Tramuntana. Així ho ha anunciat aquest dimarts la presidenta del Govern, Francina Armengol, durant una visita a la Unitat de Ginecologia i Obstetrícia de l'hospital de referència de l'Arxipèlag. L'ARA Balears ja va avançar que la Conselleria de Salut treballava en aquest projecte, en què invertirà al voltant d'un milió d'euros.
Una casa de naixements és un espai amb un aspecte similar al d'una casa, però preparat –tant amb professionals formats com amb recursos tècnics– per atendre parts naturals de baix risc (en què no hi ha cap patologia). És un model molt instaurat a països com Anglaterra i Holanda i que, a poc a poc, s'obre camí a Espanya. Ara com ara, els que existeixen són privats. A la pública, hi ha un unitat similar (la Casa Laietana) a l'hospital Germans Tries de Barcelona, però en aquest cas està dins l'hospital.
Cal dir que aquesta és una demanda històrica de col·lectius d'usuàries, com l'Associació Naixença, i que Salut preveu fer realitat l'any que ve. L'espai estarà liderat per comares que "rebran formació específica per fer l'acompanyament i atendre també des del vessant psicològic i de suport emocional", ha detallat el cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de Son Espases, Octavi Córdova. "És una aposta ferma a favor de les dones, de la maternitat i com volen ser mares", ha valorat Armengol.
Habitacions individuals
D'altra banda, Son Espases ha convertit la majoria de les habitacions de maternitat (24 de 27) en individuals. A més, ha invertit 18.000 euros a adquirir 24 llits familiars, perquè la mare i l'infant puguin compartir llit. Córdova ha explicat que aquesta era una de les demandes més importants de les usuàries de l'hospital: "Dins el programa 'Cafè' vàrem recollir les experiències i els vàrem demanar què pensaven que s'hi havia d'introduir. Totes digueren que l'hospital els despertava gran tranquil·litat, però preferien tenir una habitació individual". En pics de feina, ha matisat el cap de servei, potser s'han de desdoblar, "però la majoria podran tenir habitació individual". "Són millores importants en pro de la humanització i que la dona es trobi ben tractada", ha conclòs Armengol.