Ciència

Vilanova i la Geltrú, el primer 'punt d'esperança' de balenes de la Península

Investigadors de la UPC dibuixaran un mapa d'unes 15 milles d'ample per fer un seguiment i estudi de rorquals

Rorquals comuns
Natàlia Pinyol
04/10/2024
3 min

BarcelonaEl primer punt d’esperança marina (hope spot, en anglès) de la Península estarà a les aigües de la costa de Vilanova i la Geltrú. La fundació Mission Blue, una organització sense ànim de lucre centrada en la conservació marina internacional, ha triat la capital del Garraf per instal·lar un espai de seguiment i estudi de la conservació de balenes i la biodiversitat. Es tracta d’un projecte impulsat pels investigadors del Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, que faran el seguiment de rorquals comuns, és a dir, de balenes. A partir de l’observació es pretén dibuixar un mapa d’unes 15 milles d’ample, uns 1.944 km².

Encara que soni impossible, alguns punts de la costa catalana es consideren focus d’alimentació per al rorqual comú, l’única espècie que habita al mar Mediterrani i que pot tenir 24 metres de llargada. En aquest cas, l'ONG Edmaktub –que estudien els cetacis– indica que la zona de Vilanova i la Geltrú és crucial i que fins ara ha estat poc estudiada.

El projecte contribuirà a harmonitzar les estratègies de gestió de la Unió Europa per millorar la governança de la biodiversitat. Es farà a partir d'indicadors valuosos alineats amb la Directiva Marc sobre l'Estratègia Marina de la UE (Marine Strategy Framework Directive, en anglès).

L'hàbitat dels rorquals, en perill

La presència de rorquals durant els últims anys a Catalunya ha estat escassa. De fet, l'associació Edmaktub va haver d’aturar el seu estudi de balenes del 2023 a la meitat de la temporada després d’un mes sense albirar-ne cap. És per això que l’estudi posarà el focus en set espècies que es veuen afectades per l’alt trànsit marítim i la contaminació acústica marina. El repte d'aquest punt d'esperança marina, per tant, és trobar la manera que permeti el cohabitatge d'activitat humana i del medi natural.

Ara bé, el punt dèbil d'aquesta ubicació és la proximitat amb les aigües de la costa de Barcelona. Les balenes s'alimenten sovint de les zones properes a la superfície, fet que augmenta el risc de col·lisions amb vaixells i que amenaça directament la vida dels cetacis en un punt essencial de la seva alimentació. En aquest sentit, es busca apel·lar a la participació ciutadana i la sensibilització.

El director del LAB de la UPC, Michel André, ha explicat que "hi ha una necessitat urgent de desenvolupar maneres de conviure dels éssers humans amb la natura i d’adaptar les nostres activitats per respectar la vida marina". "Formar part de la xarxa Mission Blue ens ajuda a entendre els reptes als quals s'enfronten el rorqual comú i altres espècies marines en un món canviant", ha valorat.

El so, el sentit que comparteixen el mar i els humans

El sentit de l'oïda és compartit per totes les espècies marines i els humans. És per això que l'estudi destaca l'ús del so com una eina de recerca no invasiva que ajuda a conèixer i entendre millor l'entorn marí. El sol es considera cabdal per connectar ecosistemes i reforçar la conservació marina. De fet, els sons submarins poden servir per unir punts d'esperança marina d’arreu del planeta.

Amb el reconeixement d'aquest punt de Vilanova i la Geltrú es dona el tret de sortida oficial de la campanya Sounds of Hope, la qual pretén conscienciar i fomentar la col·laboració entre els 165 hope spots existents. Així, els sons crearan una xarxa acústica que ressonarà per tots els racons del món i faran possible la protecció dels ecosistemes marins.

stats