El port de Palma i Cala Egos reben la 'bandera negra' per mala gestió ambiental i contaminació
Ecologistes en Acció atorga la distinció als punts del litoral espanyol que pateixen més impactes al medi
PalmaLes 'banderes negres' a la contaminació i la mala gestió ambiental que atorga cada any Ecologistes en Acció a tot l'Estat –dues per a cada demarcació costanera i, per tant, dues a les Balears– inclou Cala Egos (Santanyí) i el port de Palma. L'informe, que es basa en dades de l'any passat, destaca, però, que enguany la manca d'arribada de turistes a les Illes suposa una "treva" pel que fa a l'excés de càrrega que han de tractar els sistemes de depuració.
El principal problema del mal estat del litoral a Espanya són els sistemes insuficients de sanejament i depuració d'aigües (representen el 40% de les 'banderes negres'), que, de fet, ja han suposat a l'Estat algunes sancions per part de la UE. A les Balears, a més, la meitat de l’aigua que arriba a les depuradores està massa contaminada.
Els ecologistes expliquen que Cala Egos és un punt problemàtic perquè els darrers quatre anys s'hi ha prohibit el bany en tres ocasions. La cala de Santanyí fou considerada com a no recomanable per al bany segons el Sistema d'Informació Nacional d'Aigües de Bany del govern espanyol el passat 4 de setembre perquè va superar el nivell de contaminació per vessaments permès. El 27 de maig del 2019 també es va recomanar el mateix, segons destaca l'entitat.
D'altra banda, els activistes destaquen que l'informe de l'any passat sobre el tractament de les aigües residuals urbanes de les depuradores gestionades per Abaqua qualifica les zones més idònies per al bany com a "excel·lent", "bona", "suficient" i "insuficient". Dels 193 punts de mostreig recollits a l'informe, només Cala Egos es va considerar com a insuficient.
Ecologistes en Acció atorga la bandera negra al port de Palma perquè l'Autoritat Portuària de les Balears i Ports de l'Estat volen invertir 116.000.000 euros a promoure-hi l'arribada de creuers. L'entitat recorda que Cort i el Govern varen mostrar intencions per regular l'activitat a causa de la pressió ciutadana, però que l'Estat ha apostat per tot el contrari.
Els activistes adverteixen que els creuers suposen un perill per a la salut en plena pandèmia de coronavirus. De fet, una vintena d'entitats varen alertar del "potencial risc" del turisme de creuers i varen demanar que les Balears poguessin gestionar l'activitat aplicant mesures sanitàries per evitar contagis de coronavirus.