Tendències

Banys de gel: moda o benefici per a la salut?

La fascinació de submergir-se en aigua gelada com a mètode per millorar el benestar, tan habitual als països nòrdics, ha arribat a casa nostra

Dos homes fent un bany de gel en una imatge de recurs.
Tendències
Cristina Torra
31/08/2024
4 min

Barcelona“Al principi ho odies, però quan ets a dins, si has trobat un bon acompanyament, ho gaudeixes molt”, diu Vital Jacinto, un fisioterapeuta de Premià de Mar. “Tens un focus mental absolut, més presència en les coses que fas”, destaca Paula Nadal, una instructora de ioga i benestar personal de Lloret de Mar. “Tens més energia i més control de la ment sobre el cos”, afegeix Jacinto. “Em va agradar tant, que ho vaig introduir a la meva pràctica diària”, reconeix Nadal.

Parlen de banyar-se en aigua freda. Un estudi científic recent conclou que fer-ho periòdicament té efectes antiinflamatoris i els que s’hi dediquen afegeixen que reforça els sistemes immunitari i cardiovascular i redueix els nivells d’estrès. Però com t’hi has de posar? Quant de temps? Tothom ho pot fer?

"L'exposició al fred activa el sistema nerviós simpàtic, augmenta la producció d'adrenalina i noradrenalina, i millora la circulació sanguínia. Amb el temps, el cos es fa més resistent al fred i es produeixen beneficis com una millor regulació de la temperatura corporal, una resposta immunitària millorada i una reducció de la inflamació", explica Bru Ortigosa, instructor de banys de gel d'Espai Bo de Barcelona. “Per a mi, la diferència es troba en la millora de la resposta a l’estrès, la millor gestió emocional, la força mental i més concentració i autocontrol”, afegeix Uri Imperial, instructor d'Ice Bath Barcelona.

Beneficis i contradiccions

La majoria dels estudis publicats sobre els beneficis dels banys de gel tenen conclusions ambigües, tot i que on sembla que hi ha més evidència científica és sobre la utilitat de la teràpia d'immersió en aigua freda per millorar la recuperació muscular després de fer exercici físic intens. Així ho confirma l'estudi Té el mètode Wim Hof un impacte beneficiós en els resultats fisiològics i psicològics en participants sans i no sans?, publicat a la revista acadèmica Plos One aquest 2024.

“Es tracta d’una metaanàlisi, és a dir, un estudi que agafa totes les publicacions durant anys sobre un tema; en aquest cas el mètode Wim Hof entre els anys 2011 i 2022, que conclou que hi ha un benefici antiinflamatori”, detalla Manuel Hernández, el cap d’immunologia de l’Hospital Vall d’Hebron. “La no inflamació és molt important en determinades malalties greus com les cardiovasculars, el càncer, la malaltia renal crònica o l’asma i, per tant, reduir la inflamació és bo en general”, explica. Tot i això, alerta que “la limitació d’aquests estudis és el nombre d’individus i les seves característiques, ja que normalment són persones esportistes i que segueixen una dieta sana”. També recomana que “les persones amb alguna malaltia cardiovascular o obesitat consultin el seu metge abans de practicar els banys de gel”. En aquest sentit, les webs de les instal·lacions en què es poden fer banys de gel a Catalunya, com Ice Bath Barcelona i Espai Bo, alerten que les persones amb malalties cardiovasculars greus, epilèpsia, urticària al fred, asma greu, problemes de ronyó o altres afeccions no poden sotmetre’s als banys.

Qui és Wim Hof?

Conegut com l’Iceman, és un atleta extrem holandès que ha batut rècords relacionats amb l’exposició al fred. A la llista hi ha fites tan rellevants com pujar al mont Kilimanjaro només amb pantalons curts, córrer una mitja marató descalç sobre gel i neu per sobre del cercle polar àrtic o estar dins d’una banyera cobert de glaçons més de 112 minuts. Per aconseguir-ho, Hof ha desenvolupat el seu propi mètode, que li ha permès aprendre a controlar la respiració, la freqüència cardíaca i la circulació sanguínia i a suportar temperatures extremes. Així, com explica a la seva web, “amb una combinació de respiració, teràpia del fred i compromís ajuda persones de totes les edats a controlar el seu cos i la seva ment i aconseguir coses extraordinàries”.

Com funciona un taller?

Imperial i Ortigosa organitzen els seus tallers en tres grans blocs, els que defensa el mètode Wim Hof, una tècnica desenvolupada per un atleta holandès, que practica esports extrems. Es tracta de la respiració, l'exposició al fred i la meditació o enfocament mental. “El que més sorprèn la gent és la respiració i com es complementa amb el sistema nerviós”, destaca Imperial, que dedica la primera hora de la sessió a fer respiracions guiades. “Faig entendre que quan estàs relaxat respires d’una manera diferent que quan estàs nerviós i que això es pot modificar posant consciència”, explica. “Consisteix a realitzar uns 30 o 40 cicles de respiracions profundes, que són inhalacions completes i exhalacions passives, seguides d'una retenció de la respiració després de l'última exhalació. Després d'un període de retenció, es fa una inhalació profunda i es manté durant uns segons. Aquesta pràctica ajuda a oxigenar el cos, reduir l'acidesa i millorar la capacitat de resistència física i mental”, explica Ortigosa. “Es basa a buscar la incomoditat per crear una major adaptabilitat, just el que es necessita per entrar al bany de gel, el següent pas del taller”, diu Imperial. Ortigosa incorpora moviments de ioga “per ajudar el cos a escalfar-se”, explica.

Un dels tallers d'Ice Bath Barcelona.

“Quan entrem a l'aigua, el que passa amb la respiració és el que vivim en una situació d’estrès. El nostre sistema nerviós simpàtic es posa en alerta per si hem de fugir, respirem més de pressa perquè així generem energia”, detalla Imperial. I a dins del bany tenim una situació incòmoda que hem de viure de la manera més còmoda possible amb l’ajuda de la respiració. “Normalment, els primers minuts, si t’has preparat bé, el cos s’adapta, però amb exposicions més llargues de 15 o 20 minuts, hi ha un moment que tens tremolors”, explica Ortigosa. “És llavors quan controlant la respiració ajudem la ment a tornar a la calma”, detalla. Imperial explica que el que busca és que els participants del taller facin un gran aprenentatge: “com la respiració pot modificar la resposta automàtica del cos, per trobar la calma i fer un reset mental”.

En aquest punt es produeix l’enfocament mental. “Veure que el cos i la ment ho graven per generar una resiliència mental a l’estrès és increïble. Adonar-te que no cal que et deixis portar per la resposta automàtica del cos, sinó que pots transcendir i canviar-ho”, explica Imperial.

Els homes de gel barcelonins

Conegut com l’Iceman de Barcelona, Uri Imperial va formar-se com a instructor de banys d’aigua freda per casualitat. “Jo sempre he tingut aversió absoluta a l’aigua, preferia infusionar”, recorda. “Però gràcies a un amic, vaig començar a interessar-me pels beneficis i a provar-ho jugant, primer amb dutxes d’aigua freda, llavors posant-me en un riu gelat”, explica. Per això va decidir anar a Polònia a formar-se amb Wim Hof, el referent dels banys de gel. “Aquesta formació em va canviar la manera de veure el món i em va donar les eines i el valor per poder canviar de feina”, reconeix. Va deixar la banca per ser instructor de banys de gel. El març del 2022 va començar amb un taller de 10 o 15 persones al mes i actualment en fa entre dos i tres de 30 o 35 persones. “Crec que la pandèmia ha tingut a veure en aquest creixement exponencial d’interessats pels tallers, ja que la gent es va adonar de la importància de gaudir d’una bona salut i ara inverteix més en benestar”, considera.

Ben diferent és la història de Bru Ortigosa: “Faig banys de gel de sempre; a casa ja en fèiem amb els pares”. No recorda exactament quants anys tenia, però “era petit i en fèiem, perquè la mare hi tenia molta fal·lera”. També explica que sempre es dutxa amb aigua freda i que, com a instructor de ioga i meditació, va decidir incloure els banys de gel en l’oferta del seu centre ara fa un any perquè “és una altra manera de cuidar-se”. Es va formar en el mètode Wim Hof amb un curs en línia, perquè considera que les persones que es dediquen al ioga i la meditació pràcticament ja saben tota la part de respiració i enfocament de la ment. "El curs em va servir per tenir la pauta i el fil argumental per explicar el mètode", diu. En el seu cas ofereix tallers per a persones individuals, parelles i grups d’amics “que busquen una experiència més íntima”.

Uri Imperial en una imatge recent.

Consells per submergir-te amb seguretat:

Si una persona decideix provar els banys d'aigua de gel, hi ha una sèrie de recomanacions que hauria de tenir en compte:

  • Consultar abans amb el metge de capçalera per confirmar que és segur en el seu cas particular.
  • Assegurar-se de fer-ho en un espai segur i no estar sol.
  • Romandre només el temps recomanat a l'aigua freda i sortir abans d'experimentar inflor, dolor o calfreds.
stats