La barricada de palla i meló que ha frenat els buguis turístics de Son Macià
Els veïns de la localitat han tallat el camí per protestar contra les excursions dels vehicles que generen renou, pols i alteren la convivència
PalmaUna vintena de persones, veïns de Son Macià (Manacor), han establert aquest dijous a les 9.30 h una barricada de palla i meló per fer front als buguis turístics que circulen diàriament per aquesta zona rural com a part de les excursions que venen els empresaris d'aquesta zona del Llevant de Mallorca.
Els veïns han tallat per sorpresa el camí de Son Llodrà (a l'altura del Pinaró de les Monges) amb bales de palla i s'han posat a jugar a cartes, llegir o menjar meló com a acció de protesta amb la qual han impedit el pas de l'expedició dels buguis, encapçalada per un vehicle 4x4. Aquest vehicle serveix de guia i per avisar el comboi per si hi ha policies, i així, desviar-lo i evitar els controls i les possibles multes, ha explicat un dels manifestants.
Els integrants de la protesta els estaven esperant amagats perquè quan arribassin a la seva altura poguessin tallar-los el pas, tal com ha estat. Això ha aconseguit bloquejar el pas de fins a 15 vehicles, gairebé tots conduïts per estrangers de nacionalitat francesa (que paguen 180 euros per buggy) i que no entenien molt bé el que estava passant ni per què. Tot seguit, els dos guies del comboi, que parlaven castellà, han tret els telèfons mòbils per enregistrar els manifestants titllant-los de 'putos perros flauta' i argumentant que no els deixaven passar.
Tot d’una després i sense fer menció de voler parlar amb cap representant dels veïnats, han telefonat al cap de l’empresa i han sol·licitat la presència de la Policia Local i Nacional. Després de moments de certa tensió han arribat els primers agents municipals, que han començat a identificar tant els responsables de l’empresa com el cap visible de la iniciativa, Jaume Adrover, que ha deixat clares les pretensions de l’acció: “Volem posar de manifest els abusos d’aquest model turístic que només crea renou, pols i fa malbé els camins rurals, creant inseguretat per als que circulen, passegen o per als animals, sense deixar cap benefici. Està molt bé que ajuntaments com Manacor tinguin una ordenança que en reguli el pas, però no és suficient, perquè passen per més municipis, per tant sol·licitam una ordenança autonòmica que es pugui aplicar a totes les Illes”.
La protesta, que està emmarcada dins de les accions locals de la plataforma Menys turisme, Més vida, s’ha dissolt després que un segon agent, pertanyent a nova unitat cívica de la Policia de Manacor, hagi comprovat que el grup de buguis no tenien cap autorització per ser tants, el que podia suposar també problemes de circulació, per la qual cosa els ha passat a identificar.
Aquesta és una de les tres expedicions que ofereix l’empresa Discovery Dragon de Cala Mandia i que en aquest cas transcorr per Son Macià i puja al santuari de Sant Salvador a Felanitx. Dura unes tres hores i té un preu de 180 euros per persona.
Entre crítiques contra la massificació, en particular, els veïns demanen una normativa autonòmica per perseguir aquestes pràctiques. “Fan servir camins secundaris i ens alteren en tots els sentits. No és només per les molèsties del renouer, sinó també perquè, si et veuen que vas amb el vehicle, no es lleven. Fins i tot el que va davant de tot et fa manades i t’adverteix que reculis tu, que ells són molts. La gent major no mena ni colca en bicicleta per les camades del voltant perquè estan atemorits”, explica Maria Teiet, veïna de Son Macià. “Ho hem dit moltes vegades al batle de Manacor. No estam en contra del turisme, però sí d’aquests abusos”, assegura.
L’allau de queixes veïnals no és nova a cap municipi costaner i tampoc a Manacor, on la normativa impedeix circular per camins considerats rurals i sense asfaltar, però tant particulars que lloguen vehicles brusquers com algunes empreses els fan servir. “Passen gust de fer renou i pols, per això els agrada anar per camins de terra, sense pensar que allà hi viu gent o hi tenim animals. Ells venen aquí a passar-ho bé i la resta no els importa”, afirma Martí, propietari d’una finca d’interior no molt allunyada de Cala Mandia, on té la seu una de les empreses que lloga aquests vehicles.
Sense autorització
La quinzena de buguis retinguts, finalment, han hagut de tornar per allà on havien vingut sense poder acabar l’expedició de pujada al santuari felanitxer. I és que els agents de la nova unitat cívica de la Policia Local de Manacor, quan s’han personat al lloc a petició dels guies de l’empresa, han pogut constatar que cap dels dos grups que no han pogut passar avui pel camí macianer de Son Llodrà havia sol·licitat permís ni tenia, per tant, autorització per poder muntar aquest dijous un recorregut amb buguis per espais naturals.
“Que estigui asfaltat no vol dir que no sigui un camí rural”, explica el regidor de l’Ajuntament de Manacor responsable de la Policia municipal, Mateu Marcé, “i, per tant, és obligatori que demanin permís, que després el Consistori ha de concedir o no tenint en compte l’ordenança. Aquesta activitat amb vehicles comercials motoritzats no està permesa aquí i, per tant, els agents han fet la seva feina”.
El que significa que han immobilitzat el comboi, han identificat els guies com a responsables de l’empresa i s’ha iniciat una proposta de sanció de 500 euros per excursió (n’hi havia dues, una darrere l’altra) per activitat no permesa, fent referència a l’Article 7 de l’ordenança mediambiental específica. Aquest expedient com a falta molt greu se suma a la ja interposada contra la mateixa empresa a principis de maig, quan també la Policia Local de Manacor va interceptar, en només tres dies, fins a tres grups de vehicles turístics que circulaven per zones rurals del municipi. En aquella ocasió s’immobilitzaren 17 buguis. Una tercera sanció suposaria conseqüències encara més greus per a l’empresa.
Per terra, mar i aire, amb artefactes que generen grans impactes sonors i que erosionen per allà on passen, els turistes ataquen amb el seu gaudi la pau i l’equilibri natural. “L’empresariat ha descobert que les Balears són un lloc magnífic per tenir ‘experiències’, el terme de moda per vendre de tot al medi natural i sempre amb uns impactes sobre el territori gens avaluats”, afirma Toni Muñoz, responsable de Territori del GOB.
La protesta dels melons i les bales de palla és una més de les accions amb les quals els ciutadans de les Balears es rebel·len contra la massificació turística. Recentment, 300 persones es varen reunir al Caló del Moro, símbol de la saturació a Mallorca com a platja que es va fer famosa a les xarxes socials i rep milers de visitants durant l'estiu. Els mallorquins varen posar la tovallola molt prest com a fórmula per recuperar l'espai públic i sota el crit: "Les platges seran sempre nostres".