Bastir ponts entre comunitats a través del joc
Veïns de Ripoll creen l’entitat Joves Catalans i Musulmans per trencar prejudicis i fomentar la convivència
RipollLluny de dissipar les ombres, com més avança el temps més dubtes i preguntes relacionades amb el 17-A hi ha sense resposta a Ripoll, el municipi on vivien els terroristes que van planejar i atemptar aquell dia. Tot i això, els veïns continuen obstinats a no deixar que els atemptats de Barcelona i Cambrils provoquin una esquerda que fracturi la societat ripollesa. I amb aquest objectiu, en els últims dos anys han sorgit diverses iniciatives veïnals com, per exemple, l’associació sociocultural Joves Catalans i Musulmans del Ripollès (JCMR). “Hi ha mals records que fan tornar molts dubtes i moltes preguntes de les quals encara no tenim resposta. Però mentre les busquem, no hem de deixar de fer el trajecte conjuntament, tal com havíem fet fins ara”, assegura un dels seus integrants, Abdellah El Meftah.
La nova entitat vol ser “un lloc de trobada per preservar la convivència superant els punts de feblesa que han anat sorgint en els últims temps”. Aquest mes han organitzat diverses activitats per a infants d’entre 7 i 14 anys amb la col·laboració de voluntaris d’entre 16 i 22 anys. “Són sempre obertes a tothom, i no fa falta ser musulmà per formar part de l’associació”, indica El Meftah, que també subratlla que un dels objectius de l’entitat és, precisament, oferir un espai per als joves després de l’etapa escolar perquè puguin “trobar-se i desenvolupar-se amb la supervisió d’un tutor”, explica.
A més, estan planificant, per després de l’estiu, el festival infantil Juga, Educa i Conviu (JEC). “Vam veure que a través de les activitats per a la canalla hi ha una connexió increïble entre els pares i mares, que comparteixen una estona parlant sense recels dels problemes comuns”, assenyala el membre de l’entitat, que posa d’exemple una frase que li va dir un pare després d’una de les activitats: “En la distància us veia com una comunitat rara i tancada, però ara he vist que ets igual que jo”. “I és precisament aquest acostament sincer el que busquem, que es facin preguntes, que es comparteixin experiències”, resumeix el membre de JCMR.
Una altra de les branques d’actuació de la nova associació és la futura publicació d’un llibre que han escrit a quatre mans El Meftah i Youcef Allawi. “Encara no sabem com el publicarem, si nosaltres o a través d’una editorial, però en principi es dirà La Rashida es treu el vel ”, indiquen els coautors. Hi han plasmat moltes de les vivències “positives i no tan positives” que han viscut ells com a catalans musulmans, i, alhora, ensenyen com els atemptats van diluir “tots els esquemes d’integració i de diversitat entesos fins llavors”.
Més preguntes que mai
La nova entitat és una mostra més que els veïns de Ripoll continuen treballant per evitar que l’empremta de la tragèdia del 17-A taqui la convivència pacífica que sempre hi ha hagut al poble. No obstant això, els ripollesos necessiten saber “tota la veritat” per poder girar full i tancar la ferida. Així van reclamar-ho en una moció aprovada per unanimitat al ple municipal en la qual s’instava el govern espanyol i el CNI a aclarir les relacions dels serveis d’intel·ligència amb l’imam Abdelbaki es-Satty, el suposat cervell dels atemptats. Iés que amb cada nova notícia que surt als mitjans, els ciutadans tornen a viure la tragèdia del 17-A i la pressió mediàtica que van patir, i, sobretot, augmenta la llista de dubtes i preguntes que, dos anys després de l’atac, encara continuen sense cap explicació.