Turisme

El batle de Calvià va ser un dels gestors de l'hostatgeria de Lluc expedientada pel Consell

La seva feina es va centrar en l'augment de les reserves turístiques i la modernització de la gestió

El candidat del PP a Calvià, Juan Antonio Amengual.
17/05/2024
3 min

PalmaEl batle actual de Calvià, Juan Antonio Amengual, va ser un dels gestors turístics de l'hostatgeria de Lluc, que actualment té un expedient obert per part del Consell de Mallorca. El Bisbat de Mallorca va admetre, aquest passat dimecres, que inspectors del Consell de Mallorca han obert un procediment sancionador per oferir-se com a allotjament sense disposar d'autoritzacions ni permisos turístics, ni estar inscrit en el pertinent registre d'establiments. Segons ha pogut confirmar l'ARA Balears, Amengual va arribar al santuari l'any 2010 com a consultor turístic i una de les encomandes que va rebre, precisament, va ser modernitzar i millorar-ne la gestió per augmentar-ne l'ocupació i la rendibilitat.

Amengual va fer declaracions a diferents mitjans l'any 2013 i es va identificar com la persona que estava al capdavant de la gestió de l'espai i especialment el responsable d'obrir "al món dels touroperadors" la instal·lació religiosa. El batle de Calvià va explicar les novetats que s'impulsaven per fer de l'hostatgeria un lloc més atractiu i amb més ocupació. En aquelles cròniques, es fa referència a la seva implicació durant els anys anteriors, i fonts properes al monestir asseguren que encara hi va continuar vinculat "uns quants anys més".

Encara es pot reservar

De fet, a poc a poc, l'hostatgeria de Lluc s'ha anat introduint dins les principals plataformes de comercialització turística, que precisament és un dels elements que més ha perseguit inspecció turística en els casos d'explotacions sense llicència. Ara mateix, segons ha pogut comprovar l'ARA Balears, encara es pot reservar l'hostatgeria de Lluc mitjançant la plataforma Booking.

El batle de Calvià ha inclòs dins el seu perfil professional de Linkedin, la tasca acomplerta per al santuari de Lluc, del qual s'autoqualifica com a assessor extern. Amengual acumula una llarga experiència en la direcció d'empreses i establiments d'allotjament turístic.

Juan Antonio Amengual també va impulsar una sèrie de campaments d'estiu orientats a l'aprenentatge de l'anglès, coneguts com a 'English camp Lluc', on també s'aprofitaven les habitacions que normalment es dediquen als blauets de Lluc, igualment amb el criteri d'augmentar la rendibilitat del santuari.

Aquest dimecres, el Bisbat de Mallorca va acabar confirmant la notícia, que havia avançat Diario de Mallorca, de l'expedient obert per part del Consell. De fet, les irregularitats que s'imputen als gestors del santuari són oferir-lo "com a allotjament sense disposar d'autoritzacions ni permisos, ni estar inscrit en el pertinent registre d'establiments", cosa que suposaria incomplir la normativa turística. El Consell de Mallorca té transferides les competències en ordenació turística, i per aquest motiu s'han fet una sèrie de visites a l'establiment, que, des de fa ja uns anys, es promociona a diferents plataformes de contractació turística, amb 268 places disponibles. Ara, el Bisbat té un període per presentar al·legacions.

Què és legalment una hostatgeria

Un dels arguments que farà servir el Bisbat en la seva defensa per aquesta situació és que el santuari de Lluc és una instal·lació que està catalogada com a hostatgeria i, per tant, no és exactament ni un hotel ni un habitatge de lloguer vacacional. Es tracta d'una de les categories que recull la Llei de turisme i que tipifica fora de l'oferta estrictament convencional: "S’entenen per hostatgeries els establiments que formen part d’una església, capella o santuari i que destinen algunes de les seves dependències al servei d’allotjament al públic en general", afirma la normativa.

Ara bé, la mateixa norma que classifica les diferents tipologies d'establiment reclama que les institucions competents, que ara ja són els consells insulars, regulin aquesta activitat. A hores d'ara, no s'ha duit a terme una regulació específica, però sí que és cert que els experts en reglamentació turística consideren que no és el mateix una petita hostatgeria, vinculada a una església, "un petit allotjament a una ermita", que el fet "que ja es funcioni professionalment com a un hotel, amb comercialització a tots els nivells", explica una font del Consell de Mallorca a l'ARA Balears.

La llei, de moment, no marca una diferència clara i estricta, i es limita a dir que "reglamentàriament per part de l’administració competent es pot regular l’existència, el funcionament i el règim jurídic de les hostatgeries".

Ara com ara, l'expedient està en marxa i dependrà de les al·legacions i de la valoració que en facin els tècnics a l'hora d'establir possibles sancions. El que ha dit el Bisbat és que no té "cap problema" per posar en marxa una regularització de l'explotació. Amb la normativa a la mà, el santuari hauria d'adquirir places turístiques si es vol regularitzar, tret que aconsegueixi defensar la seva situació d'hostatgeria pura. Això sí, per poder comprar places, aquestes han d'estar a la venda i avui dia és vigent una moratòria que ho atura.

stats