El batle de Capdepera, indignat pel lliurament pactat dels agressors de dos policies locals a la Guàrdia Civil

Rafel Fernández exigeix "una explicació" per part de la delegada del govern espanyol a les Illes

El batle de Capdepera, Rafel Fernández, a la roda de premsa d'aquest dimarts a Cala Rajada.
06/04/2021
2 min

PalmaEl batle de Capdepera, Rafel Fernández, ha exigit aquest dimarts "una explicació a la delegada del govern espanyol a les Illes Balears i a la Guàrdia Civil" pels fets ocorreguts arran de l'agressió a dos policies locals a Cala Rajada el divendres 2 d'abril. Fernández ha criticat en una roda de Premsa convocada per l'Ajuntament que "la Guàrdia Civil hagi hagut de pactar amb les persones quan s'havien d'entregar" i demana explicacions al cos de seguretat perquè "s'ha fet la instrucció i després la detenció i no al revés". Les dues persones arrestades es van entregar ahir dilluns i encara estan a disposició judicial al jutjat d'instrucció número 1 de Manacor. A més, hi ha diverses persones investigades. 

"No trobam que sigui adient dins una llei que és per tots igual", ha denunciat el batle, que reclama "una resposta immediata" per part d'Aina Calvo i de la Guàrdia Civil "abans de convocar la junta local de seguretat", en què preveuen tractar aquesta qüestió en més detall. A més, Fernández ha amenaçat que si no reben un raonament dels fets "la col·laboració [per part de l'Ajuntament] serà mínima, l'establerta per llei". En aquest sentit, ha advertit que tenen clares Quines són les seves "competències en l'àmbit local" i que no "s'extralimitaran" com han fet fins ara.

Per la seva banda, el cap de la Policia Local de Capdepera, Joaquín Rodríguez, ha recordat com van succeir els fets i com, una vegada es van disposar a instruir el cas, la Guàrdia Civil d'Artà els va telefonar per "exigir l'informe" que havien redactat. Segons Rodríguez, el pretext de la Guàrdia Civil era que amb l'informe "podien justificar demanar reforços a Palma perquè vinguessin a detenir-los [els agressors]". Així, malgrat que ell no pensava que "no era el procediment habitual" i que "no era adient", va lliurar el document, però els reforços no van arribar. "Les forces encara no les he vistes i a partir d'aquest moment no hem sabut res més", ha indicat el cap de la policia municipal.

"La informació justa i necessària"

La regidora de Seguretat Ciutadana, Carmen Corraliza, també ha estat present a la roda de premsa i ha donat suport a les explicacions del sotsinspector. "No podia entendre com no hi havia hagut cap moviment", ha manifestat, i per això ella també va telefonar el cos de seguretat. "El tinent [de Guàrdia Civil] em va dir que em podia donar la informació justa i necessària i que no se'm podia informar de segons què. Que encara hi havia declaracions de testimonis i que encara estava en tràmit", ha indicat l'edil de Capdepera.

El darrer intent de l'Ajuntament per trobar una explicació al que hi havia passat el va fer el mateix batle diumenge dia 4 d'abril, quan va decidir telefonar a la delegada del govern espanyol. "La delegada va fer les telefonades pertinents, vaig rebre una telefonada del capità [de la Guàrdia Civil] i ens va dir que estaven fent les mateixes accions que feien en qualsevol altre cas. Jo li vaig dir que no estava d'acord amb el fet que es duguessin les mateixes accions així com sempre: hi havia la possibilitat de fer les detencions i després la instrucció", ha declarat Fernández. Va ser aleshores quan es van posar en contacte amb l'advocat de l'Ajuntament, Jaume Campaner, "per defensar els interessos del municipi" al procés judicial, que se segueix a hores d'ara des de Manacor.

stats