El batle de Santa Margalida admet casos de violència sexual entre els dimonis de la Beata
Joan Monjo es va reunir aquest dimarts amb l'organització de la processó per proposar mesures contra les agressions, com ara controls d'alcoholèmia abans de l'esdeveniment
PalmaPoc més de 24 hores –i una reunió– després, el batle de Santa Margalida, Joan Monjo, ha canviat el seu posicionament envers el cas de violència sexual que va denunciar la banda de música de Son Rapinya durant la processó de la Beata de fa dos diumenges, la qual assenyala directament a un dimoni. Monjo no només admet casos de violència sexual entre el col·lectiu, sinó que ha proposat mesures concretes per "erradicar" aquestes conductes, fruit de la reunió que va mantenir aquest dimarts vespre amb l'organització de la processó de la Beata.
"Sí. Hi pot haver qualque dimoni. Pot haver passat", admet Monjo en declaracions a l'ARA Balears davant la pregunta de si l'Ajuntament reconeix que hi ha hagut casos de violència sexual comesos pel col·lectiu de dimonis. "No són 200, que es porten malament, n'hi ha un o dos, però donen mala imatge, i els hem de llevar d'enmig", assegura el batle de la Vila.
Entre les conclusions extretes de la reunió convocada ahir capvespre per tractar aquesta qüestió, Monjo identifica l'alcohol com el primer problema. "Participen en la processó persones que han begut massa. Per això, s'ha d'eliminar l'alcohol al col·lectiu de dimonis. L'any que ve, proposam fer un control d'alcoholèmia abans de la processó a tots els qui participen en llocs importants", explica.
Una altra de les propostes que es van posar damunt la taula per lluitar contra les violències sexuals a les festes de la Beata va ser "posar una limitació al nombre de dimonis", indica Monjo, perquè enguany van superar els 200. Juntament amb aquesta mesura, l'organització pretén que totes les persones que hi participin "estiguin identificades amb un número per saber qui és qui", tant per assenyalar els presumptes agressors com per saber amb quina persona ha parlat la víctima per fer la denúncia.
Amb tot, el batle també té la intenció de "prohibir participar" en la festivitat qualsevol dimoni que identifiquin que "no es comporta així com toca". Precisament, aquesta és l'acció que volen prendre contra el dimoni que presumptament va agredir sexualment la membre de la banda de música de Son Rapinya. "Tant jo com el president del grup organitzador i el Dimoni Gros ens hem posat en contacte amb la presidenta de la banda per mostrar-li el nostre suport, acordar una reunió i ajudar en tot el que puguem. Si hi ha cap manera d'identificar l'agressor, el trauríem fora de la processó a perpetuïtat, és a dir, que no hi pugui ser en els anys successius", ha puntualitzat Monjo.
El govern del PP de Cort fa costat a la víctima de violència sexual de la banda de Son Rapinya
Segons han informat fonts de l'Ajuntament de Palma a l'ARA Balears, membres de l'equip de govern –encapçalat pel Partit Popular– s'han posat en contacte amb la banda de música de Son Rapinya després de conèixer els fets i la denúncia per un cas de violència sexual patit per una de les seves membres. Així, una coordinadora del consistori –que implica diverses àrees, com ara Batlia o Igualtat– ha mostrat el suport de l'Ajuntament a la víctima i li ha ofert acompanyament en aquest procés.
Aquestes explicacions arriben després que ahir dimarts el PSOE Palma assenyalàs l'equip de govern de Cort pel "profund silenci" al respecte i "l'aparent inactivitat actual i futura de la Direcció General de Feminisme en aquests afers". Els socialistes van instar a "prendre mesures concretes i efectives per abordar aquest problema, donar suport a la víctima i promoure una cultura d'igualtat i respecte a totes les festivitats i esdeveniments". Per tot això, el PSOE Palma va avançar que presentarà una moció al ple de setembre en relació amb aquest tema.