Urbanisme
Societat03/07/2024

Els batles (també d'esquerres) es mouen perquè les cases il·legals amb llicència turística no la perdin

Una norma de Jaume Matas de 2005 permet comercialitzar cases irregulars, un privilegi que el decret de simplificació posa en perill

PalmaDiversos batles de Mallorca, i no en manquen d'esquerres, ja s'han mogut per demanar al Consell de Mallorca i al Govern que les cases il·legals que fan lloguer turístic no quedin fora de joc amb el decret llei de simplificació administrativa. Aquesta norma estableix clarament que totes les cases il·legals que aprofitin els tres anys establerts per regularitzar-se automàticament no podran tenir cap activitat turística.

Segons ha pogut confirmar l'ARA Balears, hi ha més de 900 cases a Mallorca que fan lloguer turístic de manera oficial i que, per sorprenent que resulti, no compleixen la normativa urbanística i són il·legals. Han pogut exercir des de fa prop de 20 anys aquesta activitat, tot i estar al marge de la llei, perquè Jaume Matas va aprovar una norma a mida l'any 2005 que ho va permetre.

Cargando
No hay anuncios

Un tècnic consultat per l'ARA Balears recorda que la Llei 2/2005 es va fer "per la pressió de molts de propietaris, que aleshores començaven a guanyar molts de doblers i passaven pena que, com és lògic, l'incompliment de la normativa urbanística els deixàs fora de l'activitat turística en algun moment". Matas no ho va dubtar i va aprovar aquella norma, que, per al mateix tècnic, "és un absurd monumental, perquè és com si una persona té un cotxe sense papers i vas i li deixes que faci transport turístic", conclou.

En l'exposició de motius, la llei afirma que aquesta excepcionalitat ve justificada perquè es tracta "d'una nova activitat" a la qual cal donar cobertura, "en el marc constitucional de la llibertat d'empresa i de l'economia de mercat". A partir d'aquest plantejament, la norma va deixar establert que es podia fer lloguer turístic a sòl urbà o rústic "amb independència de la classe de sòl on estigui situat l'habitatge". Aquesta disposició va permetre que aquells que es trobaven en sòl rústic sense la preceptiva llicència urbanística municipal poguessin fer lloguer turístic.

Cargando
No hay anuncios

Consultes al Consell de Mallorca

Segons ha pogut constatar l'ARA Balears, ja s'han mantingut diferents converses i consultes per part de batles tant del PP com de partits com el PSIB per aclarir quin és l'impacte del decret de simplificació a cadascun dels municipis i, en concret, en matèria del lloguer turístic per als propietaris de cases il·legals.

Cargando
No hay anuncios

El mateix batle de Pollença, Martí March, aquest dilluns va rebre els representants de la patronal del lloguer turístic (Febhatur) i ha fet arribar al Consell de Mallorca el contingut de les preocupacions dels propietaris. Tot i així, el batle va dir aquest dilluns que està "en contra del lloguer turístic il·legal", si bé cal recordar que el que practiquen bona part dels irregulars del seu municipi tenen autorització turística, tot i no complir amb la normativa urbanística.

El Consell ha rebut telefonades i consultes per part de diferents batles totes en el mateix sentit, traslladant la pressió dels que tenen una casa il·legal que, gràcies a una norma a mida de Jaume Matas, han pogut dedicar-la al lloguer turístic.

Cargando
No hay anuncios

Tramitació parlamentària

Febhatur ja ha anunciat que presentarà una esmena perquè en la seva tramitació parlamentària es modifiqui el redactat del decret i no s'impedeixi a les cases legalitzades fer lloguer turístic. Cal recordar que, mentre que això passa, partits com el PSIB han reiterat una vegada i una altra que la nova norma impulsada per Marga Prohens fomenta l'especulació territorial i demanen precisament més restriccions. En canvi, en l'àmbit municipal els posicionaments són una mica diferents, especialment a Pollença, que és el terme municipal que té més cases il·legals fent lloguer turístic.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa Algaida, on el PSIB va dur fa uns dies una moció al ple per criticar aquest decret, de moment no s'ha rebut "cap petició per part dels propietaris que tenen cases il·legals i puguin estar fent lloguer turístic", segons explica el regidor d'Urbanisme, Xisco Ramis, qui ha aprofitat per reclamar al Consell i al Govern "més mitjans o que revisin molt bé la norma quan la tramitin parlamentàriament, perquè tot el procés de legalització fica una enorme pressió als tècnics municipals, que ja van desbordats".

En el cas d'Inca, on també hi ha propietats en aquesta situació, fonts municipals han negat que encara s'hagi fet cap passa per mirar d'aclarir el tema tant sigui amb els propietaris com amb les administracions supramunicipals.

Fonts properes al Govern donen per fet que durant la tramitació parlamentària "alguna cosa s'haurà de fer" per matisar aquesta prohibició, si bé és cert que dins l'Executiu no hi ha una sola posició. N'hi ha que consideren que una casa que ha estat il·legal no es pot dedicar al lloguer turístic perquè seria un clar tracte de favor, mentre que d'altres opinen que caldrà modificar la prohibició perquè hi ha molts propietaris que ara viuen d'això.