Urbanisme
Societat 26/08/2024

La batlessa d'Andratx ja ha firmat el contracte per enderrocar els 12 apartaments il·legals de Cala Llamp

L'empresa té un termini de vuit setmanes per enllestir les feines, previstes per a la tardor

2 min
Els 12 apartaments il·legals són al Carrer Tonyina de Cala Llamp (Andratx)

PalmaEl llarg camí per enderrocar els 12 apartaments il·legals de Cala Llamp ha escrit un altre episodi amb la signatura del contracte per dur a terme les obres de demolició per part de l'Ajuntament d'Andratx i l'empresa Dosmas Obras y Proyectos SL.

La batlessa d'Andratx, Estefanía Gonzalvo, i la secretària municipal van signar el 14 d'agost la documentació per posar en marxa les tasques que acabaran amb els dos edificis amb piscina de sis apartaments cadadascun que varen ser declarats il·legals per sentència judicial l'any 2009. Les obres costaran com a màxim 273.808 euros, i s'hauran d'executar en un termini de vuit setmanes. El contractista preveu començar les tasques a la tardor, al voltant dels primers dies d'octubre.

Un dels problemes que més preocupa el consistori és que els apartaments de Cala Llamp, almenys alguns d'ells, estan ocupats. Ho ha comprovat la policia en més d'una ocasió, i els informes que fins i tot feien referència a una agència immobiliària que llogava aquestes propietats il·legals. Per aquest motiu, el consistori andritxol va demanar fa setmanes al titular del Jutjat Contenciós número 2 de Palma, que tutela l'execució de la sentència de demolició, un permís per entrar i desallotjar els dotze apartaments. L'Ajuntament va explicar al jutjat que, en adjudicar per segona vegada les tasques de demolició, aquesta vegada l'1 d'octubre és la data límit per assegurar-se que no hi ha ningú dins l'edifici quan comencin les obres d'enderrocament. L'objectiu és que no es repeteixin situacions de bloqueig per fer les obres de demolició.

L'arquitecte intenta endarrerir l'enderrocament

Ara bé, el jutge encara no ha resolt la petició de l'arquitecte que va dirigir l'obra dels dotze apartaments il·legals de Cala Llamp, que es va adreçar a la justícia assegurant que el projecte de demolició, ja en fase final, és incomplet. Tot i no haver dit res durant anys de procediment, ara, quan l'enderrocament és a punt de produir-se, aquest tècnic afirma que l'Ajuntament d'Andratx ca redactar de manera incompleta les bases i el projecte per enderrocar els edificis, ja que no no va incloure els fonaments ni una sèrie d'elements subterranis que formen part de l'estructura de l'edifici. De moment el jutjat no s'ha pronunciat sobre si aquesta circumstància ha de retardar o fins i tot paralitzar la demolició.

Per aquest motiu, l'Ajuntament d'Andratx ha posat la directa, després de molts d'anys en els quals el denunciant del cas, el GOB, ha lamentat l'actitud entorpidora de les parts implicades, consistori inclòs. Cal recordar que la sentència de 2009 que va declarar il·legals els apartaments autoritzats per Eugenio Hidalgo al promotor i soci seu Manuel Zapata, va ser ratificada en diferents sentències posteriors. La justícia sempre s'ha mostrat convinçuda del fet que el sòl on es van aixecar els edificis no era urbà, i que la llicència era nula de ple dret.

Els ecologistes van aconseguir una sèrie de victòries judicials, que s'han repetit cada vegada que algun propietari ha intentat posar emperons a l'acció de la justícia. Tot i així, l'allau de peticions i incidents judicials ha anat enredant més de 15 anys l'operació. Ara sembla que a la tardor hi ha més possibilitats que mai que les màquines entrin a retornar els terrenys a la situació de legalitat, sense edificis. Però en el cas de Cala Llamp, i en general amb l'urbanisme il·legal, fins que això no passi, hi poden haver imprevistos que tornin ajornar la demolició.

stats