Cort sobre l'agressió LGTBI-fòbica a un bus de l'EMT: "El conductor no és un policia local"
El regidor de Mobilitat ha defensat que el conductor va seguir el protocol per aquests casos, que estableix que no s'ha d'intervenir
PalmaLa portaveu de l'Ajuntament de Palma, Mercedes Celeste, ha justificat avui que el conductor de l'autobús de l'EMT on s'ha produït una agressió LGTBI-fòbica no havia d'actuar perquè "no és un policia local ni una persona de seguretat". Celeste ha remarcat que "no és el conductor qui ha comès l'agressió" i que els xofers "estan sotmesos a una pressió molt important", per justificar que no avisàs del que estava passant al vehicle. "Han de conduir, que és una gran responsabilitat, mentre hi tenen dins moltes persones que en un moment donat poden provocar aquesta situació o qualsevol altre. Sempre defensaré que la primera i principal qüestió que tenen entre mans és la integritat dels passatgers. El greuge que ha patit aquesta persona [en referència a la víctima de l'agressió] és denunciable, però el conductor té una feina important i no es pot descontrolar", ha assegurat la portaveu.
Ben Amics ha denunciat l'agressió LGTBI-fòbica a un jove que viatjava en un autobús de l'EMT de Palma i que va ser "brutalment agredit" per un altre usuari del transport públic. Segons ha indicat l'associació aquest dimecres, els fets tingueren lloc el passat dilluns quan la víctima va començar a rebre insults per part de l'agressor, qui, seguidament es va apropar al jove i li va agafar les seves pertinences i les hi tirà en terra, mentre continuava insultant-lo.
La persona agredida aconseguí baixar del bus, després que l'agressor l'hagués ferit amb rapinyades al coll i la cara. "Aquests fets tingueren lloc amb la total passivitat del conductor de l'EMT", han lamentat. En el comunicat, han explicat també que no va ser fins al moment d'abandonar el vehicle quan un altre passatger va intervenir i també va ser "agredit violentament". El jove es va refugiar en un comerç proper a la parada de l'autobús i, més tard, va ser atès pels serveis sanitaris i presentà una denúncia davant la Policia.
Ben Amics ha reclamat a les institucions públiques un compromís amb els drets de les persones LGTBI+ "que vagi més enllà de decorar els retrovisors dels busos amb la bandera de l'arc de Sant Martí durant la setmana de l'Orgull". "Exigim a l'EMT i a l'Ajuntament de Palma que posin en marxa programes d'informació, sensibilització i formació sobre la diversitat sexual i de gènere del personal municipal que atén la ciutadania, i la declaració dels vehicles de transport públic com a espais lliures d'LGTBI-fòbia", han conclòs.
L'EMT ofereix col·laboració per aclarir els fets
El regidor de Mobilitat i president de l'EMT, Antoni Deudero, s'ha posat en contacte amb Ben Amics per posar-se "a disposició" de la víctima, i ha defensat l'actuació del conductor, davant les crítiques que ha rebut per no haver intervingut.
Segons ha recollit Europa Press, l'Ajuntament ha indicat que l'EMT està fent feina per aclarir els fets denunciats i que la Policia Nacional ha sol·licitat a l'empresa la gravació de les càmeres de seguretat de l'autobús. Davant els fets, Deudero ha expressat que ni l'Ajuntament ni l'EMT "poden permetre que es produeixin agressions homòfobes ni de cap mena contra cap persona". També ha defensat l'actuació del conductor, que ha rebut queixes per la seva "passivitat" durant l'agressió. "Quan es produeix una agressió dins un autobús, el conductor, si és conscient que s'està produint, ha de cridar al Control Central de l'EMT, informar de l'agressió i demanar que hi acudeixi la Policia", ha apuntat. En aquest sentit, ha insistit en el fet que "el protocol assenyala que el conductor, en cap cas, ha d'intervenir, ja que no té autoritat per fer-ho i perquè pot posar en perill la seva integritat física".