Societat25/01/2022

El Bisbat de Mallorca no sap quins béns no són seus per "manca d'informació"

Mentre que l'Església demana més dades al govern espanyol per poder esmenar el registre, l'associació Recuperando i Més reclamen contundència

El Bisbat de Mallorca no identifica quins són els béns que figuren en el llistat d'immatriculacions incorrectes que es va conèixer aquest dilluns. La institució argumenta que el govern espanyol no ha aportat suficient informació per saber quins són aquests béns que s'haurien de revisar. En tot cas, són 12 les propietats que l'Església hauria registrat com a seves i que ara s'haurien d'esmenar, però nou les que han creat "confusió" a la institució per manca d'informació, segons han explicat fonts del Bisbat a l'ARA Balears.

En tot cas, el Bisbat ha mostrat predisposició a corregir les immatriculacions que es varen registrar entre el 1998 i el 2015 per la Llei hipotecària aprovada per José Maria Aznar. De fet, hi ha alguns casos en els quals ja s'ha corregit l'error, com per exemple el cas de la titularitat de la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels de Pollença solucionada l'any 2016 o la de dues places de Mancor de la Vall reclamada per l'Ajuntament i que ja s'està negociant.

Cargando
No hay anuncios

Igualment, el Bisbat ha assegurat que s'"analitzaran un a un els béns per identificar-los", segons ha explicat l'advocat de la institució, Víctor Gómez, que també ha aprofitat per demanar al govern espanyol que completi l'informe amb totes les dades facilitades sobre els registres de la propietat. Entre aquestes immatriculacions que queden en interrogant s'hi troben per exemple, l'església de Santa Maria la Major d'Inca o d'altres, que no se sap específicament què són o on es troben, com un habitatge a Artà, dos solars a Llucmajor o un edifici a Palma.

Cargando
No hay anuncios

Reaccions

Mentrestant, les reaccions a la notícia no s'han fet esperar. "Aquesta és una operació per tancar el tema i validar la resta de béns que es varen fer seus", diu Aina Comas, portaveu de Recuperando a Mallorca i una de les activistes al capdavant de la recuperació de les murades de Sant Salvador d'Artà l'any 2021, quan el Tribunal Suprem va ratificar la sentència que adjudicava al Consistori la propietat del conjunt històric. De fet, per a Recuperando la xifra de béns a revisar és "ridícula" i recorda que entre els béns immatriculats (que no s'inclouen dins els 12 a revisar) es troba la catedral de Mallorca. En aquest aspecte, Recuperando lamenta "l'apatia de les institucions" per recuperar el patrimoni públic i troba "escandalós" que "aquest procés estigui validat pel govern més progressista de la història d'Espanya, que està faltant al compromís del discurs d'investidura de Pedro Sánchez, que va explicitar que modificaria legislatives oportunes per facilitar la recuperació dels béns".

Cargando
No hay anuncios

En la mateixa línia s'ha mostrat el grup MÉS per Mallorca, que ha anunciat que reclamarà al Parlament investigar els béns immatriculats des de l'any 1946 -ja que la revisió actual data del 1975. El portaveu del grup, Josep Ferrà, ha recordat que l'any 2016 ja varen presentar, juntament amb Podem, una iniciativa parlamentària que insistia en aquesta revisió que apel·la al moment en què el dictador Franco va atorgar a l'Església el privilegi de les immatriculacions, la qual cosa "no es pot deixar de costat", segons ha dit el portaveu en una nota de premsa.