Benvinguda, tardor!
Deixam enrere les fruites sucoses i fresques que calmaven les ànsies provocades per la calor per donar pas a verdures més denses i carnoses
PalmaEls dies ja curtegen i el cel es tenyeix de roig molts horabaixes. La tardor incipient ha començat a brostar, però queden dies perquè els arbres amollin les fulles i els camps s'envernissin de tonalitats rogenques.
El canvi d'estació dona pas a nous fruits i verdures que permetran que el cos es prepari i guareixi del fred. No deixa de ser curiosa aquesta simbiosi entre el nostre cos i l'entorn, com ens hem aclimatat. Hem domesticat la natura o és ella qui ens ha domesticat a nosaltres durant segles?
Deixam enrere les fruites sucoses i fresques que calmaven les ànsies provocades per la calor per donar pas a verdures més denses i carnoses com la carabassa, el moniato, la colflori, les cols de Brussel·les o els bolets. Les fruites tardorenques solen ser riques en antioxidants i vitamina C. El raïm, el codony, les magranes i les taronges són de les més característiques d'aquesta època. És el moment d'encendre els fogons, de posar l'olla al foc per cuinar cremes, aguiats i sopes que restableixin el cos i l'esperit.
Commemoracions gastronòmiques
Al voltant del cicle de tardor s'hi mouen diverses commemoracions gastronòmiques, sovint lligades a festivitats religioses. Una de les més populars ocorre durant la vigília i diada de Santa Úrsula o de les Verges, en què és tradicional que s'elaborin bunyols, de pasta bamba, de vent i, sobretot, de forat. Antigament, en algunes localitats com Manacor i Llucmajor les al·lotes visitaven les amistats on eren obsequiades amb penjolls, magranes i codonys. Elles, per la seva part, retornaven els presents amb bunyols i vi dolç.
Una altra data important és el dia de Tots Sants i el dia dels Morts. Sovint són dies familiars, dedicats al record de les persones que ja no hi són, on els rosaris i els panellets fan les hores més dolces. És el moment d'aprofitar fruits secs acabats de collir o preparats com les castanyes i les ametlles.
Per novembre es reinicia una de les activitats més importants de la nostra terra, les matances. Tot i que serà amb l'arribada de l'hivern que es concentrin la majoria de sacrificis, el clima de la tardor permetrà unes condicions favorables per a l'elaboració dels productes derivats del porc. Gràcies a aquest període no només gaudim de les sobrassades, camaiots i botifarrons, sinó que podem assaborir alguns dels plats més apreciats de la nostra gastronomia, com l'arròs de matances, les sopes, l'aguiat de pilotes o el frit de matances. Antany esdevenien una festa important en què participava molta gent. Familiars, amics i veïns participaven del ritual propi d'una jornada de feina, bastit al voltant de la taula per berenar, dinar i sopar. Un dia celebrat de manera festiva, quasi com un casament. Qui no havia de ser feliç amb la perxa estibada?
Per donar la benvinguda a la temporada començarem amb una crema de carabassa i moniato, amb espècies i gingebre fresc. Si no en sou amants, sempre les podeu llevar. Esper que sigui del vostre gust.
Encendrem el forn a 220ºC
Posarem la carabassa tallada a llesques en un bol, la mesclarem amb les espècies, el llorer, l’arrel de gingebre ratllada, l’all ratllat, sal, pebre bo i la cullerada d’oli. Ho mesclarem bé i ho abocarem sobre paper d’alumini. Farem un paquet ben tancat i el posarem en una safata. Quan el forn sigui calent ho enfornarem durant 30 minuts.
Mentrestant pelarem la ceba i els moniatos i els tallarem a daus grossos. Posarem aigua al foc i en bullir hi abocarem els moniatos i la ceba i deixarem que cogui uns 10 minuts o fins que vegem que els daus són tous.
Hi abocarem la carabassa cuita i deixarem que cogui 3 minuts més. Retirarem del foc. Traurem una mica d’aigua per evitar que ens surti aigualida la crema i ho passarem per la batedora. Hi afegirem la llet i l’aigua segons com ho vulguem d’espès. Tornarem a posar la crema al foc uns minuts i la rectificarem de sal.
Abans de servir la crema l’acompanyarem amb unes llenques de ricotta fumada o de qualsevol altra formatge que ens agradi. També acompanya bé la crême fraîche.
Notes:
–Per aprofitar el gingebre us aconsell que el peleu raspant-lo amb l’esquena del ganivet, veureu que pràcticament només en traieu la pell.
–No fa falta que poseu gaire aigua al foc, només la quantitat justa que tapi les verdures.
–Per aprofitar millor les vitamines de les verdures és aconsellable abocar-les a l’aigua quan bulli i no al principi.
- 500 gr carabassa sense pell ni pinyols
- 500 gr moniatos
- 1 ceba
- 1/4 c/p canyella molta
- 1/4 c/p cardamom molt
- 1/8 c/p nou moscada
- 2 cm arrel de gingebre
- 1 all
- 1 c/s oli oliva extra verge
- 1 fulla de llorer
- aigua, sal i pebre bo
- 100 ml llet (desnatada en el meu cas)
- llenques de formatge