Polèmica
Societat 24/01/2024

Un centenar de persones es manifesta davant Cort contra la xerrada de l'historiador sionista Francisco Gil-White

L'Ajuntament de Palma ha obligat a retirar el comunicat crític dels treballadors de la biblioteca del consistori

4 min
Protesta contra la conferència de l'historiador Francisco Gil-White a la biblioteca de Cort.

PalmaUn centenar de persones s'ha concentrat en la plaça de Cort per protestar per la conferència "sionista" de l'antropòleg Francisco Gil-White. Els manifestants han llançat proclames contra els responsables de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Javier Bonet i Rafel Bonet, per autoritzar la xerrada en la biblioteca del consistori. 

Membres de les entitats convocants -Ciutadans per Palestina, Mallorca per Palestina i Mallorca antifeixista- han llançat proclames com "fora sionistes i feixistes dels nostres carrers" o "no és una guerra, és un genocidi". Mostraven pancartes amb missatges com "l'únic terrorista, l'estat sionista" o "on està la infraestructura terrorista dels 1.200 nins massacrats?". Alguns dels participants portaven llençols embolicats que simulaven els cadàvers dels bebès morts en el conflicte de Gaza entre Israel i Palestina.

La porta de l'Ajuntament estava custodiada per policies locals, que no permetien l'accés a la biblioteca perquè l'aforament estava complet.

L'historiador Francisco Gil-White a la biblioteca de Cort.

Polèmica amb els treballadors de la biblioteca de Cort

Prèviament, l'Ajuntament de Palma ha obligat a retirar el comunicat dels treballadors de la biblioteca de Cort en contra de la xerrada de l'historiador sionista. "Les biblioteques públiques estan a favor de la pau i en contra dels genocidis", començava el comunicat que s'havia fet públic a les xarxes socials de la biblioteca de Cort aquest mateix dimecres. Fonts del consistori han explicat que el comunicat l'havien fet "uns treballadors de la biblioteca pel seu compte, no tots", i que aquest ha estat un dels motius de la retirada. També justifiquen la decisió de llevar el comunicat pel fet que els treballadors que l'han fet públic "han infringit les normes d'ús de les xarxes socials de l'Ajuntament". "No podem fer un ús partidista de les xarxes socials de l'Ajuntament", han insistit.

El regidor de Més per Palma, Miquel Àngel Contreras, ha carregat contra la decisió de l'Ajuntament de retirar el comunicat. "Primer posen les bibliotecàries en una situació delicada i conflictiva, els donen l'esquena deixant-les totes soles i finalment les silencien. Intolerable!", ha manifestat a les xarxes socials.

Podem també ha manifestat la seva repulsa a la retirada del comunicat. "No aconseguiran callar el suport del poble palmesà a Palestina. Tot el nostre suport a les treballadores", ha comunicat el partit morat.

L'associació Mallorca per Palestina també ha donat el seu suport als treballadors de Cort.

El comunicat feia referència a les declaracions que Gil-White va fer al diari Última Hora, en què assegurà que a Gaza no hi ha infraestructures civils i que els blancs de l'exèrcit israelià "són legítims". "La principal amenaça antisemita és l'Islam i el suport que rep de governs occidentals. Són governs traïdors que han treballat des de la clandestinitat per destruir les nostres democràcies. Han patrocinat el creixement islàmic per convertir-nos en esclaus", afegia l'historiador.

El comunicat que han fet públic aquest dimecres els treballadors de la biblioteca de Cort.

"Els tècnics auxiliars de la biblioteca de Cort ens sentim incòmodes d'acollir la conferència per part de l'historiador Francisco Gil-White", continuava el comunicat, on es reitera que "les biblioteques no són espais per fomentar l'odi". "Com s'explica al Manifest de la Unesco, la biblioteca pública és una institució essencial per impulsar la pau i el benestar espiritual en la ment dels éssers humans", acabava la nota.

La plataforma Ciutadans per Palestina havia convocat la protesta a les 19 hores a la plaça de Cort contra la xerrada de Gil-White, ja que consideren que es tracta d'una acte "sionista, racista i islamòfob". Segons ha pogut saber l'ARA Balears, part dels treballadors de la biblioteca municipal havien manifestat la intenció d'assistir-hi. L'oposició de Cort també ha expressat el seu rebuig a la conferència de Gil-White, que du el títol d’El gran secreto de Occidente. El PSOE Palma ha condemnat “la utilització de la biblioteca de Cort per a la difusió de missatges d'odi", perquè Gil-White és "un autor que s'ha mostrat clarament en contra d'un procés de pau a l'Orient Mitjà, i que és conegut pels seus missatges racistes, missatges de rebuig cap a la població palestina i la justificació d'atacs a la població civil per part d'Israel".

El govern municipal se'n desmarca

Per la seva banda, la portaveu de l'Ajuntament de Palma, Mercedes Celeste, ha assegurat aquest dimecres que "l'equip de govern de Cort defensa la llibertat d'expressió de les entitats ciutadanes mentre siguin legals". La regidora ha puntualitzat que el Consistori "ni organitza ni patrocina" l'activitat, "només cedeix els espais sol·licitats en temps i forma". "Som una societat lliure i diversa i l'Ajuntament és la casa de tots. Hem de respectar les sensibilitats i opinions i esperam que la conferència es desenvolupi de manera civilitzada", ha afegit. A més, ha recordat que el centre Flassaders va acollir el mes de novembre una xerrada sota el títol El genocidi a Gaza. "Això demostra que no ens ficam en els continguts ni el que s'expressi, sempre que es faci dins de la legalitat", ha conclòs.

stats