Món rural
Societat31/01/2024

Biofertilitzants i la incorporació del patrimoni com a valor agrícola, els premis a la innovació del camp mallorquí

Mallorca Rural lliura els seus quatre guardons i es posa de manifest la vitalitat dels emprenedors rurals de l'Illa

PalmaDes de l'elaboració de biofertilitzants fins la recuperació del patrimoni com a part d'un projecte agrícola, les propostes dels més innovadors del camp mallorquí es donaren cita aquest dimarts al Centre Bit d'Inca per rebre els reconeixements de la Fundació Mallorca Rural. Una vegada més, es va constatar que, tot i les dificultats per les quals passa l'agricultura illenca, no falten idees per cercar nous camins i, sobretot, per fer rendibles les explotacions.

Boiet Orgànic, de Joan Antoni Servera, va ser un dels quatre guardonats. El jurat va reconèixer el plantejament viable d'aquesta finca, que combina els cultius tradicionals i la transformació agroalimentària per incorporar també una oferta on els visitants puguin gaudir d'una experiència gastronòmica.

Cargando
No hay anuncios

Un altre dels premiats va ser el projecte Can Munar, que proposa modernitzar una finca familiar al municipi de Petra, apostant per la qualitat dels productes de quilòmetre zero i per la reforma integral de la botiga que hi ha dins l'explotació. "Som un apassionat del camp, i per això m'he preparat des de ben jove, he estudiat Enginyeria Agrícola i tenc clar que si impulsam els productes de la terra, de proximitat i temporada, la nostra proposta de viure del camp és viable", va explicar Francesc Munar durant l'exposició del seu projecte.

I és que una de les fórmules dels premis Rural Up de la Fundació Mallorca Rural és que els aspirants expliquen en directe al jurat i al públic els detalls de la seva proposta, i se sotmeten a una sèrie de preguntes. "Crec que en general les propostes que s'han presentat demostren la gran capacitat i talent que hi ha al camp mallorquí, per fer front al desafiament de fer-lo viable", va dir Fernando Fernández, Director General d'Agricultura del Govern.

Cargando
No hay anuncios

Premi a l'ermita de Betlem

La Cooperativa Agrícola d'Artà també va ser guardonada pel jurat gràcies a la seva proposta de recuperar i, sobretot, posar en valor el patrimoni natural i cultural de l'ermita de Betlem com a part del projecte agrícola per a aquest espai tan emblemàtic. Els seus responsables explicaren que la idea és oferir "una experiència agrícola única als visitants, una immersió en el patrimoni natural i cultural de l’ermita de Betlem, al mateix temps que es fan i comercialitzen productes de qualitat com l'oli i la mel". La mel fins i tot ja té nom, serà 'mel Es Capellà', avançaren els membres de la cooperativa.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, Faustino Villanueva, un incansable innovador del camp mallorquí, va aconseguir el premi gràcies al seu projecte Carob Biofer+O3, que consisteix a aprofitar un dels arbres més emblemàtics i més ben adaptats a les condicions de Mallorca, el garrover, per produir biofertilitzants.

Altres propostes, com un projecte d'economia circular amb llana d'ovelles, intentant que en comptes d'un residu aquest recurs natural torni a tenir valor, o la producció ecològica combinada amb experiències turístiques, no van ser premiades però demostraren que encara hi ha persones i entitats disposades a lluitar per mantenir vives les explotacions agrícoles. "Les de menys de 30 hectàrees s'estan abandonant, falta molt de relleu generacional", va recordar un dels pagesos assistents a l'acte, Ponç Cloquell, guanyador de l'edició anterior.

Cargando
No hay anuncios

A més del director general d'Agricultura, el jurat ha estat compost per Silvia Delgado, gerent de l’IDI; Catalina Sebastià, representant de l’Associació de Varietats Locals; Joan Gaià, representant d'Unió de Pagesos, i Lluís Rubí, director insular de Medi Ambient. A més, a l'acte hi assistiren també els batles de Sineu i Inca, per conèixer de primera mà els projectes i els seus autors.

Tots els responsables dels projectes que han participat en aquesta edició de Rural Up han superat un recorregut formatiu de deu setmanes juntament amb professionals i empreses del sector, como ara UCO sa Pobla, Terracor, Cooperatives Agroalimentàries Illes Balears, Olíric, Celler Mesquida Mora i Finca ses Terres. "El programa els ha ajudat a definir el seu projecte i preparar un pla de negoci que ha estat valorat pel jurat", han explicat els responsables de la Fundació Mallorca Rural que per segon any han organitzat aquests premis.