Monestir Santa Isabel

El Bisbat recorre al Suprem la sentència que diu que les Jerònimes són les propietàries del Monestir de Santa Isabel

El litigi inclou tres finques situades al carrer Porta del Mar de Palma: dos habitatges de prop de 100 metres, l'església i el convent, amb una superfície construïda de 6.418 metres quadrats

Exterior del monestir de Santa Isabel a Palma
ARA Balears
04/07/2024
3 min

PalmaEl Bisbat de Mallorca ha interposat un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem (TS) contra la sentència de l'Audiència Provincial en relació a la propietat del Monestir de Santa Isabel i que determina que l'enclavament pertany a les monges Jerònimes. En un comunicat, la institució explica que ratifica així la seva postura en considerar que la sentència no s'ajusta a dret.

A mitjan maig l'Audiència ja va desestimar un recurs per la propietat del monestir confirmés la decisió del Jutjat que reconeixia a les religioses com a propietàries de l'edifici. En aquell moment, el Bisbat va informar que es donava un termini per analitzar els passos jurídics a seguir. El litigi inclou tres finques situades al carrer Porta del Mar de Palma: dos habitatges de 96 i 99 metres quadrats i l'església i convent, amb una superfície construïda de 6.418 metres quadrats.

El Jutjat va declarar que la congregació és la propietària d'aquests tres immobles "per haver adquirit el seu domini mitjançant la possessió immemorial, durant el transcurs de més de 30 anys, pública, pacífica i ininterrompuda".

En un recurs contra aquesta sentència, el Bisbat va insistir que era el propietari de les tres finques del Monestir de Santa Isabel perquè en virtut d'una Llei de 1860 va adquirir el domini de tots els monestirs de l'illa desamortitzats que encara no s'havien venut, inclòs aquest; i posteriorment els béns van ser confiscats per l'Estat en 1933.

A més, assenyalava que la congregació no disposa d'un títol de propietat "vigent, vàlid i eficaç", i que des de 1855 les monges mai haurien tingut el monestir com a propietàries sinó que l'haurien ocupat per mera tolerància del Bisbat. L'Audiència no va acollir els seus arguments i va declarar que les propietàries dels tres béns immobles abans de les desamortitzacions eren les Jerònimes.

La sentència apuntava que amb la Llei de 1860, la recuperació de la propietat es produïa "a favor de qui, abans de tal desamortització, havia estat el propietari", i en el cas del Monestir de Santa Isabel de Palma "a aquestes propietàries van ser 'retornats' els béns que en el seu moment van ser objecte de desamortització que no van arribar a ser alienats per l'Estat". Rebutjava igualment l'argument d'una possessió tolerada pel Bisbat sobre la base de la "nombrosa documental" que ha aportat la congregació de religioses.

Les Jerònimes expressen "profund pesar" pel recurs del Bisbat

Les monges Jerònimes han expressat aquest dijous el seu "profund pesar" després de conèixer el recurs de cassació que el Bisbat ha presentat contra la sentència de l'Audiència. En un comunicat recollit per Europa Press, la priora del monestir, Ángeles Sanz, respecta la decisió del Bisbat, tot i que avisa que aquest mirament "no evitarà que l'ordre continuï defensant-se de les situacions injustes i no volgudes viscudes fins ara i que ho farà amb contundència".

Les religioses qüestionen d'aquesta manera l'admissibilitat a tràmit del recurs de cassació i ha mostrat la seva oposició "per mancar absolutament de base". Les monges han insistit en la seva voluntat de posar fi al litigi perquè el monestir sigui un lloc per als ciutadans i que compleixi una funció social en benefici dels més vulnerables.

"Han estat molts anys de lluita entre germans, d'incerteses, de nerviosisme, quan la nostra funció a la terra no és aquesta", han assenyalat. En l'escrit, la priora ha recordat que la sentència del Tribunal d'Apel·lació va ratificar el pronunciament de primera instància pel qual es reconeix i declara que les religioses jerònimes del Monestir de Santa Isabel són les propietàries del mateix monestir.

stats