El bisbe de Mallorca defensa la presumpció d'innocència a l'homilia de Pasqua
La figura de Sebastià Taltavull es va posar en dubte quan se'l va vacunar prematurament en una residència on no vivia
PalmaEl bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull, ha fet aquest diumenge una defensa de la presumpció d'innocència en l'homilia de Pasqua que ha recitat a la Seu. Cal recordar que Taltavull ha rebut una onada de crítiques arran de l'haver-se vacunat prematurament, el 5 de gener, en una casa sacerdotal reconeguda com a residència on no viu habitualment. La polèmica el va fer demanar perdó per la confusió i el malestar que havia pogut causar que hagués rebut la vacuna.
En concret, Taltavull ha afirmat que Crist és una persona que "ha estat perseguida, detinguda, torturada, clavada a la creu fins a morir" i "s'ha identificat plenament" amb els qui "han estat i són víctimes del rebuig, del menyspreu, de la violència, de la injustícia i també dels qui són víctimes dels qui no creuen en la presumpció d'innocència". A més, ha fet una defensa dels "petits detalls d'amabilitat i tendresa" en la relació entre uns i altres, i de "l'amor a l'altre" independentment d'ideologies, diferències i aparences.
El bisbe també ha recordat el simbolisme de la festa de Pasqua, que commemora la tornada a la vida de Crist, "la font profunda de la nostra esperança" i ha defensat "una ecologia global" que faci sostenible "una economia de comunió al servei de cada habitant del planeta, acompanyada per un progrés social i moral que posi la persona i la vida com a primers valors".
La polèmica de la vacuna
Taltavull es va vacunar a principi de gener aprofitant que té un apartament a la residència de religiosos jubilats de Sant Pere i Sant Bernat, però viu al Palau Episcopal de Mallorca. Malgrat que Taltavull no formava part de la població diana que havia de rebre la vacuna en aquell moment -perquè estaven destinades als professionals sanitaris i interns de residències de gent gran-, se la va posar.
El Bisbat ho justificà dient que Taltavull té un apartament a la mencionada residència, al qual pot anar "en qualsevol moment". A més, assenyalà que "forma part del grup de convivència" del centre i que per això se'l va incloure en la llista, de manera que no s'hi va "colar" el seu nom.
Fonts de la Conselleria de Salut confirmaren a l'ARA Balears que les residències s'encarregaven de facilitar una llista amb les persones que havien de rebre la vacuna i que havien de ser usuaris o treballadors del centre. Però el bisbe no era ni una cosa ni l'altra.
El Bisbat mai ha confirmat ni desmentit si Taltavull es va registrar a la residència sacerdotal uns dies abans de rebre la primera dosi de la vacuna contra el covid-19. Únicament va emetre un comunicat en el qual el bisbe demanava perdó i lamentava la confusió que creà aquesta situació, ja que en cap moment va tenir la més mínima intenció d'actuar en contra del protocol establert per les autoritats sanitàries.
Tot i això, Taltavull, a 73 anys, ja ha rebut les dues dosis contra el covid-19. La darrera la va rebre el 27 de gener i tampoc entrava en el grup de població que l'havia d'obtenir. Estava destinada als majors de 80 anys i als professionals sanitaris que encara no havien estat vacunats.