Els veïns d'un bloc de la Soledat cerquen millorar la seva vida a partir d'un projecte artístic

El col·lectiu Aatomic Lab i l'arquitecte Santiago Cirugeda es reuneixen amb 45 residents del barri per "autoconstruir" l'edifici a través de la cultura participativa

Els veïns d'un bloc de pisos de La Soledat a la primera assamblea del projecte de rehabilitació.
Patrícia Segura
28/09/2022
3 min

PalmaEl carrer de Barranquilla, que travessa el Nou Llevant i la Soledat a Palma, separa dues realitats. Per una banda, sis grues ocupen els solars on s'estan construint noves comunitats de pisos, signes de la gentrificació evident de la primera barriada. Per l'altra, els blocs i les cases de dues plantes que pateixen la degradació al segon barri, un dels més vulnerables de Ciutat. La poca il·luminació, el mal estat de la façana, i els cotxes aparcats als espais comuns són algunes de les queixes dels 45 veïns del bloc de protecció oficial número 6 del carrer de Bogotà, construït el 1980. Aquest edifici, que acull 64 habitatges, prepara la primera rehabilitació comunitària a Palma, a iniciativa del col·lectiu Aatomic Lab i l'arquitecte Santiago Cirugeda.

L'objectiu és generar un canvi a l'espai per fer-lo més amable, amb l'acció participativa dels residents. Amb l'assessorament d'un equip multidisciplinari –advocats, supervisors i experts en gènere– els veïns autodissenyaran l'espai comunitari, on ara hi ha un gronxador abandonat i cotxes que envaeixen el terreny. Paral·lelament, cerquen ajudes públiques per tirar endavant una regeneració energètica i accions en l'àmbit de la igualtat i l'educació.

Carles Gisper, artista, activista i cofundador d'Aatomic Lab –col·lectiu que fa més de tres anys que treballa a la Soledat–, explica que és una manera de donar resposta a les queixes dels veïns fent de mediadors amb les administracions: "Ens conten que els han ignorat per desconèixer els mecanismes. Per això, plantejam un projecte artístic de disseny obert, amb la fi de millorar l'entorn amb zones verdes i materials reciclats a través de la cultura participativa", detalla. Així, pretenen intervenir en una realitat social i cultural "per mitjà de l'art i promovent la participació activa dels ciutadans".

"No s'ha de fer feina només a l'habitatge, sinó en la millora de l'espai i la identitat de barri", diu l'arquitecte Santiago Cirugeda (Sevilla, 51 anys), que prioritza la urgència ciutadana a la burocràcia administrativa. "Si hi ha un grup de persones que volen fer alguna cosa ara, no es pot supeditar a la velocitat de l'Administració", comenta l'arquitecte, reconegut internacionalment per arrancar projectes d'autoconstrucció amb l'objectiu de promoure l'habitatge digne. En la seva trajectòria, ha tirat endavant projectes per a alguns dels barris més pobres d'Espanya, com Los Pajaritos a Sevilla o La Cañada Real a Madrid.

Per què la gent voldria participar en un projecte d'autoconstrucció? L'arquitecte diu que els motius són variats. Sobretot per aprendre, per sentir-se políticament actiu, però també per "curiositat, avorriment o fins i tot per lligar". Cirugeda cerca les esquerdes per on pugui haver buits legals i fer més àgils els processos, esquivant burocràcia. Una via n'és la prefabricació per fer front a l'espera de llicències.

La Soledat, nova víctima de la gentrificació?

El boom de construcció al Nou Llevant es pot estendre a la Soledat, alerta Gispert. "Les veïnes del bloc diuen que els volen treure. Encara que no crec sigui el pla actual, jo crec que una vegada es consolidi aquesta zona de rics, ja s'obre la porta perquè aquest barri sigui el següent", assenyala. Els nous habitatges del Nou Llevant són pisos de més de 100 metres quadrats amb piscines als terrats que costen més de 500.000 euros, segons el portal immobiliari Idealista. D'altra banda, el maig d'aquest any, la regidora de Model de Ciutat de Palma, Neus Truyol, va anunciar un projecte de tres milions per enllaçar el barri de la Soledat amb el Nou Llevant, que també preveu construir-hi uns 200 habitatges protegits.

El bloc de 64 pisos a la Soledat que inicia un projecte de rehabilitació comunitaria.
stats