El BOIB publicarà els estatuts del Col·legi Professional Docent aquesta setmana: consulta'n aquí el document
D'aquesta manera es dona resposta a una reivindicació històrica dels docents, que va tenir la primera expressió amb la creació de l'òrgan l'any 2019
PalmaDesprés de quatre anys d'ençà de la seva creació per llei, el Col·legi Professional Docent de les Illes Balears serà una realitat aquesta setmana i podrà començar a funcionar. El BOIB en publicarà els estatus aquest dijous (el més probable) o dissabte, segons confirmen fonts de la Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. D'aquesta manera, s'haurà fet el darrer pas necessari abans que el Col·legi quedi constituït oficialment. A continuació, pots consultar els estatuts que regiran l'òrgan:
La validació definitiva del document arriba després d'anys de lluita per part dels docents per aconseguir que el text tingués vigència i, per tant, els professionals quedassin recollits definitivament pel nou òrgan de regulació de la professió, com ja passa en altres sectors. En un comunicat el passat mes de maig, el col·lectiu Docents en Moviment va reclamar, en una carta signada per 1.018 professionals, l'aprovació del reglament, "després de quatre anys i de diversos esborranys dels estatuts rebutjats i corresponentment modificats".
Els impulsors del Col·legi Professional de Docents de les Illes Balears foren l'Associació Professional de Docents d'Eivissa, el Moviment Menorca Edu21, l'Associació Docents per a la Democràcia de Mallorca i Docents Associats de Formentera. Segons va exposar Docents en Moviment, alguns dels avantatges que aportarà són la formació inicial i contínua del professorat; l'elaboració de polítiques i estratègies per tal de garantir la convivència en els centres educatius, i l'assessorament i consulta en la generació de normativa que estigui relacionada amb l'exercici de la professió, entre d'altres.
Reglamentació de la tasca dels professionals
Pel que fa a les funcions que tindrà des de la seva entrada en funcionament, seran: adoptar els acords que siguin necessaris per ordenar i vigilar, en el seu àmbit respectiu, l'adequat exercici de la professió col·legiada; exercir la facultat disciplinària sobre el grup de professionals col·legiats; intervenir, en via de conciliació o arbitratge, en les qüestions que puguin suscitar-se entre el col·lectiu de col·legiats per motius relacionats amb la professió, o assumir, en el seu àmbit, la representació i defensa de la professió davant les administracions públiques, les institucions, els tribunals, les entitats i els particulars, entre d'altres.