Rescats
Societat 29/09/2024

Els Bombers de Mallorca han realitzat 233 intervencions des de principi d'any

Els darrers 11 anys, el Grup de Rescat de Muntanya ha triplicat el nombre d'intervencions

ARA Balears
2 min
Grup de rescat de muntanya

PalmaEl Grup de Rescat de Muntanya de Bombers de Mallorca ha realitzat 233 intervencions des de principi d'any, una dada que confirma que continua la tendència a l'alça de les intervencions del grup especialitzat del Consell, les actuacions del qual han augmentat any rere any, excepte en 2020, quan van disminuir per la pandèmia.

Els darrers 11 anys, el Grup de Rescat de Muntanya ha triplicat el nombre de rescats. Ha passat d'una mitjana de 100 actuacions anuals a superar les 300 sortides. Enguany ja s'han fet 233 intervencions i, si segueix la tendència dels últims anys, 2024 també serà un any de rècord.

La primavera i la tardor són les estacions en què es fan més rescats, ja que és l'època en què el bon temps propícia sortir d'excursió. Enguany el mes amb més actuacions ha estat agost, amb 40 sortides. Després de l'agost, el mes amb més rescats va ser el maig, amb 36, i juliol, amb 32. Però l'activitat del grup especialitzat també ha crescut durant la temporada estival.

La majoria d'actuacions que duu a terme el GRM són rescats, un 87,4% de les vegades. El 65% dels accidentats atesos requereixen assistència sanitària. La resta d'intervencions són cerca de persones, accions relacionades amb animals o serveis tècnics. Els municipis on més actua el Grup de Rescat de Muntanya són Escorca, Sóller, Pollença, Artà i Calvià.

La gran part dels ciutadans que van necessitar l'ajuda de l'equip especialitzat dels Bombers de Mallorca feia senderisme (59,3%), però també es va atendre gent que es dirigia a platges (13,6%), feia barranquisme (7,6%), anava amb bicicleta (5,9%) o feia escalada (4,2%). El 39,6% de les actuacions es van fer en cap de setmana i el rang d'edat més habitual de les víctimes és de 31 a 40 anys (22%), seguit de 51 a 60 (21,2%) i de 41 a 50 (18,6%).

El director insular d'Emergències, Joan Fornàs, ha volgut destacar que "el Grup de Rescat de Muntanya és un referent en els rescats de muntanya. És un dels grups especialitzats millor preparats de l'Estat, i dels més actius respecte al nombre d'incidents que atenen". L'equip està format per 40 efectius, repartits entre el parc de Sóller (on hi ha vuit caps i 16 bombers) i el parc d'Inca amb 16 bombers. Per la dificultat i el grau elevat de tecnificació del treball, el Grup de Rescat de Muntanya no per a de formar-se i de participar en simulacres, i fa vuit maniobres formatives a l'any.

Per evitar els incidents a la muntanya, el GRM recomana actuar amb consciència quan se surt d'excursió. Conèixer bé el paratge on es va, que sigui adequat a la capacitat física de cadascun, equipar-se amb bon material i conèixer les condicions meteorològiques és essencial per a evitar inconvenients. També, és recomanable informar a algú d'on s'anirà d'excursió.

stats